Ο Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ (Alan MacLeod Cormack) ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη μιας από τις σημαντικότερες ιατρικές διαγνωστικές μεθόδους: τον αξονικό τομογράφο. Η συμβολή του στην επιστήμη της ιατρικής απεικόνισης άλλαξε ριζικά τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, κερδίζοντας επάξια το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1979.
Ο Κόρμακ γεννήθηκε το 1924 στη Νότια Αφρική και σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ασχολήθηκε με την επίλυση ενός κρίσιμου προβλήματος στην ιατρική: πώς να δημιουργήσει κανείς μια σαφή εικόνα της εσωτερικής δομής του ανθρώπινου σώματος χωρίς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Στη δεκαετία του 1950, ανέπτυξε τη μαθηματική θεωρία πίσω από την αξονική τομογραφία, μια διαδικασία κατά την οποία οι ακτίνες Χ περνούν μέσα από το σώμα από διαφορετικές γωνίες, δημιουργώντας ένα σύνθετο σύνολο δεδομένων που ανασυντίθεται σε λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων. Αν και οι ιδέες του δεν είχαν άμεση εφαρμογή εκείνη την εποχή, αποτέλεσαν τη βάση για την τεχνολογική πρόοδο που ακολούθησε.

Η τεχνική του Κόρμακ υλοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Βρετανό μηχανικό Γκόντφρι Χάουνσφιλντ, ο οποίος κατασκεύασε τον πρώτο λειτουργικό αξονικό τομογράφο. Η συσκευή αυτή επέτρεψε στους γιατρούς να βλέπουν το εσωτερικό του σώματος με ακρίβεια και χωρίς παρεμβολές, προσφέροντας ανεκτίμητη βοήθεια στη διάγνωση ασθενειών, όπως οι όγκοι και οι αγγειακές παθήσεις.
Το 1979, ο Κόρμακ και ο Χάουνσφιλντ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την καθοριστική τους συμβολή στην ανάπτυξη της αξονικής τομογραφίας. Μέχρι τον θάνατό του το 1998, ο Κόρμακ παρέμεινε ένας επιστήμονας αφοσιωμένος στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή, καθώς η αξονική τομογραφία συνεχίζει να σώζει ζωές και να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της σύγχρονης ιατρικής.