Έκκληση για αίμα από τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

“Στέγνωσαν” οι αιμοδοσίες λένε οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κυρίως λόγω των ιώσεων και κάνουν έκκληση σε όλους διότι τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για εκείνους λόγω του επερχόμενου χιονιά.

Η Βάνα Μυρίλλα, Γραμματέας Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τονίζει “Σίγουρα έχουν παίξει ρόλο οι ιώσεις. Αλλά από την άλλη κάθε φορά θα έχουμε και μια δικαιολογία να λέμε”. 

“Στις ελλείψεις που παρατηρούνται από τις γιορτές και μετά σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι ιώσεις, η γρίπη και ο κορονοϊός κλπ. Έπαιξαν ρόλο και οι διακοπές των Χριστουγέννων γιατί λείπει ο κόσμος και προσωπικό δεν υπάρχει να βγει για αιμοληψίες ή για να λειτουργήσει τις αίθουσες αιμοληψιών. Από τις 2 Γενάρη και μετά δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και δεν θα εξομαλυνθεί όσο συνεχίζονται οι ιώσεις και το κρύο. Αρχίζουν και τα χιόνια στην Αττική και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο”, προσθέτει.

Οι υπομεταγγίσεις των ασθενών λόγω ελλείψεων αίματος είναι πάγια πρακτική στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Βάνα Μυρίλλα.

“Όσοι ασθενείς είναι μηδέν αρνητικό παίρνουν μία φιάλη αίμα εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια, αντί για δύο. Και τώρα που υπάρχουν ελλείψεις, έχουν αναβολές πολλές φορές στις μεταγγίσεις τους. Όσοι είναι μηδέν θετικό ή Β θετικό επίσης, σπάνια παίρνουν δύο φιάλες. Οι περισσότεροι παίρνουν μία φιάλη ανά μετάγγιση, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τους πάσχοντες ελλείψεις αίματος καταγράφουν οι αιμοδοσίες όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

“Το θέμα είναι πως αν δεν φτιάξουν την Κεντρική Διαχείριση Αίματος τίποτα δεν γίνεται”, καταλήγει η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

Στις 23 Οκτωβρίου 2023 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έθεσε σε λειτουργία το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, μέσω του οποίου οι αρμόδιοι θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη ροή των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας, ανέφερε ότι είχε ολοκληρωθεί μόνο το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης της νέας πλατφόρμας και το έργο -το οποίο έχει κόστος 2,9 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει.

Σε δεύτερο στάδιο, αναμένεται και η διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της Επικράτειας με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους των αιμοδοσιών να επικοινωνούν πιο άμεσα και να καλύπτουν τάχιστα τις ανάγκες, με την άμεση μεταφορά αίματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::