Έναρξη της σχολικής χρονιάς και αύξηση των ιώσεων

Οι ιογενείς λοιμώξεις, γνωστές και ως ιώσεις, είναι συχνές κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, επηρεάζοντας κυρίως τα μικρά παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

«Μετά από δύο χρόνια με έντονη αύξηση και παρατεταμένη διάρκεια των ιώσεων, είναι φυσιολογικό οι γονείς να ανησυχούν για το πώς τα παιδιά τους θα ανταπεξέλθουν στις ιώσεις τη φετινή σχολική χρονιά», επισημαίνουν οι ειδικοί, προτείνοντας τρόπους για την προστασία και τη διαχείριση αυτών των λοιμώξεων.

Τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, μπορεί να προσβληθούν από ιογενείς λοιμώξεις 10-15 φορές μέσα σε μία σχολική χρονιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει πλήρως ωριμάσει, και παράλληλα είναι πιο δύσκολο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής σε αυτή την ηλικία. Συχνά, η πρώτη χρονιά στον παιδικό σταθμό είναι και η πιο δύσκολη, καθώς ο οργανισμός του παιδιού έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με μεγάλο αριθμό λοιμωδών παραγόντων.

Αυτό το γεγονός προκαλεί συχνά στους γονείς την επιθυμία να καθυστερήσουν την έναρξη της σχολικής ζωής ή ακόμα και να σταματήσουν την φοίτηση των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχολογία των παιδιών όσο και στην κοινωνική και οικονομική ζωή της οικογένειας.

### Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών

Για την ενίσχυση της άμυνας των παιδιών απέναντι στις ιώσεις, οι ειδικοί προτείνουν το τρίπτυχο της υγιεινής διατροφής, της άσκησης και του επαρκούς ύπνου. Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη Α, D, E, τα ω-3 λιπαρά οξέα, ο σίδηρος και το σελήνιο, συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παιδιά πρέπει επίσης να ενυδατώνονται επαρκώς, καθώς η καλή ενυδάτωση ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού.

Παράλληλα, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών, μειώνοντας το άγχος και βοηθώντας στον καλύτερο ύπνο. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να κοιμούνται 9-12 ώρες την ημέρα, ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και αποφεύγοντας τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο.

### Εμβολιασμός

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνει και τον τακτικό εμβολιασμό σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Για το 2024, προτείνεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

### Μέτρα πρόληψης για τη μετάδοση των ιώσεων

Για τη μείωση της μετάδοσης των ιώσεων στα σχολεία, το CDC συνιστά τη διατήρηση καθαρών επιφανειών και τον καλό αερισμό των χώρων. Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η σωστή υγιεινή των χεριών, είναι καθοριστική για τον περιορισμό της εξάπλωσης των ιώσεων. Έρευνες δείχνουν ότι το πλύσιμο των χεριών μειώνει τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας κατά 23-40% και τις αναπνευστικές λοιμώξεις κατά 15-21%.

Η εκπαίδευση των παιδιών για να πλένουν σωστά τα χέρια τους και να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με τον αγκώνα τους όταν βήχουν ή φταρνίζονται είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή της μετάδοσης.

### Πότε πρέπει να παραμένουν τα παιδιά στο σπίτι;

Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν στο σπίτι εάν έχουν πυρετό, κάνουν εμετούς ή διαρροϊκές κενώσεις ή εμφανίζουν έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. Ιδανικά, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο αφού έχουν παραμείνει χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 48 ώρες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::