Έξαρση του καρκίνου στις ΗΠΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν οι διαγνώσεις διαφόρων μορφών καρκίνου ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην επιβίωση από τη νόσο, την ίδια ώρα παρατηρείται ανησυχητική αύξηση σε ορισμένους καρκίνους, όταν μάλιστα οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν γιατί βλέπουν όλο και περισσότερους νεότερους σε ηλικία ασθενείς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή συνεπάγεται ψυχολογικά, σωματικά και οικονομικά βάρη, που είναι λιγότερο συνηθισμένα στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Οι ασθενείς κάτω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να είναι ανασφάλιστοι και να μην έχουν σταθερή επαγγελματική διαδρομή, κάτι που ενδέχεται να παροξύνει το πρόβλημα.

«Είναι συντριπτικό για οποιονδήποτε, αλλά ειδικά για αυτούς τους νεότερους ασθενείς που ζουν στην καθημερινότητά τους και λαμβάνουν ξαφνικά αυτή τη διάγνωση που τους αλλάζει τη ζωή και πραγματικά δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν», είπε ο Ρόμπιν Μέντελσον, διευθυντής του Κέντρου Young Onset Colourectal and Gastrointestinal Cancers στο Memorial Sloan Kettering.

«Πολλοί αισθάνονται μόνοι επειδή είναι νεότεροι σε ηλικία και οι φίλοι τους ποτέ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μία τέτοια εξέλιξη».

Το ποσοστό των ατόμων 65 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε από 61% σε 58% τα τελευταία 30 χρόνια, μολονότι αριθμητικά αυτή η ομάδα αυξήθηκε. Το ποσοστό των ατόμων μεταξύ 50-64 ετών που διαγνώστηκαν ήταν σταθερό.

«Οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών ήταν οι μόνοι από αυτές τις τρεις ηλικιακές ομάδες που παρουσίασαν αύξηση στη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», ανέφερε έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS).

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν και αναζητούν τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των νέων κρουσμάτων και τους θανάτους νεότερων ασθενών.

Ενώ οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου –η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες κάτω των 50 ετών και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες κάτω των 50 ετών– μειώνονται μεταξύ των ενηλίκων 65 ετών και άνω, έχουν αυξηθεί κατά 1% έως 2% ετησίως σε άτομα κάτω των 55 ετών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

«Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου παρουσιάζονται επίσης με πιο επιθετική διάθεση και μεγαλύτερους όγκους κατά τη διάγνωση», δήλωσε στο Axios ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ACS, Γουίλιαμ Ντάχουτ.

Οι ερευνητές εξετάζουν εάν μακροπρόθεσμοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η χρήση φαρμάκων και βιταμινών και η παχυσαρκία συμβάλλουν σε αυτή τη μετατόπιση. «Ο καρκίνος προφανώς χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, ειδικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ετσι πιστεύουμε ότι προέρχεται από αιτίες που πάνε δεκαετίες πριν», είπε ο Μέντελσον.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::