Έξι απλές αλλαγές στην καθημερινότητα προστατεύουν από την στυτική δυσλειτουργία

Έξι απλές αλλαγές στην καθημερίνοτητά μας μπορούν να προστατεύσουν, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η στυτική δυσλειτουργία έρχεται πρώτη μεταξύ των σεξουαλικών προβλημάτων, επηρεάζοντας τους μισούς περίπου άνδρες ηλικίας 40-70 ετών. Αν και επέρχεται συνήθως με το γήρας, μπορεί να σχετίζεται επίσης με παθήσεις όπως διαβήτης και οι καρδιοπάθειες ή να οφείλεται σε «κακές» συνήθειες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Για τις αναστρέψιμες περιπτώσεις της σεξουαλικής διαταραχής, υπάρχουν λύσεις που βοηθούν, όπως τα παρακάτω tips που συστήνουν έρευνες και επαγγελματίες υγείας.

1. Προσοχή στη διατροφή

Μια διατροφή που βλάπτει την καρδιά,  βλάπτει και τη στύση, εξηγεί ο Andrew McCullough, MD, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ουρολογίας και διευθυντής του προγράμματος Ανδρικής Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Διατροφές που περιλαμβάνουν λίγα φρούτα και λαχανικά και άφθονα λιπαρά, τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν επηρεάσουν δυσμενώς την αιμάτωση όλου του σώματος και, αναπόδραστα, του πέους. Σύμφωνα με τον Δρ McCullough, τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας είναι μειωμένα σε άνδρες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, καλά λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια.

2. Διατήρηση υγιούς βάρους

Το υγιές βάρος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική υγεία, όπως φαίνεται και από τις κατά 50% περισσότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας για έναν υπέρβαρο άνδρα. Παράλληλα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακής νόσου και διαβήτη, δύο παθήσεων που συσχετίζονται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία, ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από τις κακές διατροφικές συνήθειες, μειώνει αποδεδειγμένα τα επίπεδα ολικής και ελεύθερης τεστοστερόνης, της ορμόνης που ευθύνεται για πλήθος λειτουργιών και μεταξύ αυτών της σεξουαλική υγείας, σύμφωνα με τον Mark Hyman, MD, ιδρυτή και διευθυντή του UltraWellness Center, επικεφαλής στρατηγικής και καινοτομίας του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής της Κλινικής Cleveland.

3. Κρατήστε χαμηλά πίεση και χοληστερόλη

Η υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση και οι σχετιζόμενες με αυτές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία θα έχουν δραματικές συνέπειες για τη στύση. Φροντίστε συνεπώς να μετράτε τακτικά τα επίπεδά τους και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Βέβαια, όπως εξηγεί ο Δρ Howard LeWine, M.D. από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από το σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι β-αναστολείς και τα διουρητικά είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες σεξουαλικές παρενέργειες.

4. Όχι στο αλκοόλ και το κάπνισμα

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στυτικής δυσλειτουργίας κατά περίπου 50% στους άνδρες ηλικίας 30-40 ετών. Από την άλλη, η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει συνεχές εμπόδιο της καλής στύσης, καθώς το αλκοόλ παρεμβαίνει στη μεταφορά των μηνυμάτων του εγκεφάλου για την αιμάτωση του πέους και συνδέεται επιπλέον με μείωση της τεστοστερόνης. Σύμφωνα με μελέτες, το 33% των ανδρών με εξάρτηση από το αλκοόλ πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και το 37% από πρόωρη εκσπερμάτιση.

5. Περισσότερη άσκηση

Η άσκηση μπορεί να δυναμώσει τους μυς του πυελικού εδάφους, οι οποίοι είναι σημαντικοί γιατί διατηρούν τη ροή του αίματος στο πέος, επομένως και τη στύση. Η άσκηση «βελτιώνει την υγεία, ενισχύει τους μύες του πυελικού εδάφους και βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους. Αν δεν κάνετε ποδήλατο, τότε το τακτικό περπάτημα, το κολύμπι, το τένις ή η ποδηλασία θα σας βοηθήσουν επίσης» αναφέρει ο Neil Barber, Χειρουργός Ουρολόγος με ειδίκευση στην καλοήθη υπερπλασία και άλλες παθήσεις του προστάτη.

6. Διαχείριση του στρες

Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, ορμόνη που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και δυσάρεστα κατ’ επέκταση νέα για τη στύση. Παράλληλα, μειώνει την τεστοστερόνη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::