Η προληπτική χρήση ασπιρίνης ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω του τρόπου ζωής τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του αμερικανικού οργανισμού υγείας «Mass General Brigham» και δημοσιεύθηκε στο «JAMA Oncology», υποδεικνύει ότι η ασπιρίνη μπορεί να προσφέρει προστασία ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν, η Ομάδα Εργασίας για την Πρόληψη των ΗΠΑ είχε προτείνει τη χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά σε ενήλικες ηλικίας 50-59 ετών για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, αυτή η σύσταση αποσύρθηκε το 2016, κυρίως λόγω ανησυχιών για τον αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας.
Τα ευρήματα της μελέτης
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 107.655 άτομα με μέση ηλικία τα 49,4 έτη. Συγκρίθηκαν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ εκείνων που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη και εκείνων που δεν τη χρησιμοποιούσαν. Η τακτική χρήση ορίστηκε ως δύο ή περισσότερα δισκία κανονικής δόσης (325 mg) την εβδομάδα ή καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης (81 mg).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη είχαν 1,98% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε διάστημα δέκα ετών, σε σύγκριση με 2,95% για όσους δεν τη χρησιμοποιούσαν. Τα άτομα με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής επωφελήθηκαν περισσότερο από τη χρήση ασπιρίνης, ενώ εκείνοι με υγιεινότερο τρόπο ζωής είχαν μικρότερη διαφορά.
Η αξιολόγηση του τρόπου ζωής βασίστηκε σε παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, η σωματική δραστηριότητα και η ποιότητα της διατροφής. Οι ερευνητές τόνισαν, πάντως, ότι η μελέτη δεν εξέτασε τυχόν παρενέργειες της τακτικής χρήσης ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία, και ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή, δεδομένου ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης.