Έρευνα: Η κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η τακτική κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε μέτριες ποσότητες μπορεί να προσφέρει προστασία, ειδικά ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αυτό προκύπτει από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

Καφεΐνη και καρδιομεταβολική υγεία
Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τη βάση UK Biobank, με περισσότερους από 170.000 συμμετέχοντες για την ανάλυση της καφεΐνης και περίπου 188.000 για την ανάλυση της κατανάλωσης καφέ. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε καρδιομεταβολικά προβλήματα κατά την έναρξη της μελέτης. Η εκτίμηση της υγείας τους βασίστηκε σε ιατρικές αναφορές, πρωτοβάθμια φροντίδα, νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία θανάτου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ή 200-300 mg καφεΐνης ημερησίως παρουσίασαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 100 mg καφεΐνης καθημερινά ή καθόλου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::