Έρχονται ελλείψεις φαρμάκων λένε οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Για νέο “κύμα” ελλείψεων σε φάρμακα κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω της άρσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τουλάχιστον 137 σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ήδη κυκλοφόρησε μεταξύ των φαρμακαποθηκών και σχετική λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή.

“Πρόκειται κατά κύριο λόγο για πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Με αυτή την απόφαση του ΕΟΦ, γίνονται βήματα πίσω και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκ νέου εμφάνισης ελλείψεων στα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί προμηθευόμαστε σε περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες”, επισημαίνει ο ΦΣΘ.

Παράλληλα, τονίζει ότι “αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους”.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων ώστε να μην δυναμιτιστεί η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακό του.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::