Έτσι τα γαλακτομικά χαμηλά σε λιπαρά συνδέονται με την ασθένεια του Πάρκινσον

Η κατανάλωση Frozen yogurt και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της ασθένειας του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το Frozen yogurt, αν και αποτελεί μια δροσιστική απόλαυση για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, δεν θα πρέπει να καταναλώνεται υπερβολικά.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναφέρουν ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας του Πάρκινσον σε σχέση με την κατανάλωση μίας μόνο μερίδας. Επιπλέον, άτομα που καταναλώνουν μία μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ασθένεια σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν μία μερίδα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Οι συγγραφείς έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό, αφού εξέτασαν μια μεγάλη ποσότητα δεδομένων 25 ετών. Η έρευνα που αφορούσε την διατροφή και τις πληροφορίες για την υγεία 80.000 γυναικών που έλαβαν μέρος στην μελέτη που αφορούσε την υγεία των νοσηλευτών και 48.000 ανδρών από τον υγειονομικό κλάδο, από την μελέτη που έγινε αργότερα, έδειξε 1.036 συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον κατά την διάρκεια της μελέτης.

Αναζητώντας τα γαλακτοκομικά που κατανάλωσαν οι συμμετέχοντες, από βούτυρο, γάλα μέχρι γιαούρτι, οι ερευνητές έκαναν μια συσχέτιση με αυτούς που ανέπτυξαν πάρκινσον με την κατανάλωση γαλακτοκομικών πλούσιων σε λιπαρά, χαμηλά λιπαρά ή και καθόλου λιπαρά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά, δεν είχαν σύνδεση με την εξουθενωτική νευρολογική κατάσταση. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά ήταν 34% πιο πιθανό να υποφέρουν από Πάρκινσον, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα χαμηλών γαλακτοκομικών την ημέρα, είχαν κατά 39% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την ασθένεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μια μερίδα όλη την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έκαναν την σύνδεση αυτή χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση πίσω από την σύνδεση αυτή. «Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη ανάλυση που αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το Πάρκινσον σήμερα, ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Katherine C. Hughes, με δήλωσή της στην Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας το 2017. «Τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις για τους λόγους που σήμερα υπάρχει αυξημένο ρίσκο εμφάνισης Πάρκινσον λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Τέτοια γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία καταναλώνονται ευρέως, θα μπορούσαν να είναι ένας αυξημένος παράγοντας που ευνοεί την εμφάνιση της νόσου» πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς τόνισαν πάντως ότι την ώρα που η συχνή κατανάλωση των γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση του Πάρκινσον, παρόλα αυτά η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος την ασθένεια είναι πραγματικά χαμηλές. Μόλις 1% από τους σχεδόν 6.000 ανθρώπους στη μελέτη που κατανάλωναν το λιγότερο 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, θα μπορούσαν να αναπτύξουν την ασθένεια του Πάρκινσον, σε σύγκριση με το 0.6% των 78.000 ατόμων που ανέφεραν ότι είχαν λιγότερο από μια μερίδα την ημέρα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::