Αλάτι: Μπορεί να σχετίζεται με την άνοια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως καταναλώνουν καθημερινά μεταξύ 9 και 12 γραμμαρίων πρόσθετου αλατιού, ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια μέγιστη πρόσληψη νατρίου. Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική κατανάλωση αλατιού με γνωστική έκπτωση και αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη σύνδεση του αλατιού με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology Trusted Source και πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό ποντικιών, παρατηρήθηκαν αρκετές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ύστερα από 12ήμερη κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης μείωση των φωσφορικών ομάδων που συνδέονται με το ένζυμο CaMKI, το οποίο εμπλέκεται με τη σηματοδότηση του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν αλλαγές στα επίπεδα της πρωτεΐνης PSD95 στους εγκεφάλους των ποντικιών, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και συνάψεων.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε επίσης τις επιδράσεις της υψηλής πρόσληψης αλατιού στη συναισθηματική και γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου των ποντικιών καθώς και στη φωσφορυλίωση της πρωτεΐνης tau στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και τις περιοχές του ιππόκαμπου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::