Αλτσχάιμερ: Η συνήθεια που πρέπει να κόψετε «μαχαίρι»

Οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια να σκαλίζουν τη μύτη τους ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biomolecules.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ μελέτησαν πολυάριθμες έρευνες που εστιάζουν στους μηχανισμούς που προκαλούν νευρολογικές ασθένειες. Συγκέντρωσαν σημαντικές ενδείξεις ότι η «νευροφλεγμονή που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει σε ιικούς, βακτηριακούς και μυκητιασικούς παθογόνους παράγοντες που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω της μύτης και του οσφρητικού συστήματος».

Η πρακτική του συνεχούς σκαλίσματος της μύτης, γνωστή ως ρινοτιλεξομανία, εισάγει παθογόνα στη ρινική κοιλότητα, τα οποία προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο, μια κατάσταση που έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πως «ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μάθαμε από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η σημασία της υγιεινής και του τακτικού πλυσίματος των χεριών».

Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί συμφωνούν πως η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει στην προστασία ενάντια σε αυτήν την ασθένεια.

Συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

  • Υγιεινή διατροφή.
  • Τακτική άσκηση.
  • Ενεργή κοινωνική ζωή.
  • Δραστηριότητες ανάπτυξης της γνωστικής λειτουργίας.
  • Αποφυγή του καπνίσματος.
  • Αποφυγή του αλκοόλ.

Από τι προκαλείται το Αλτσχάιμερ;

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας και η πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου.

Εκτιμάται ότι πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο, η οποία πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια ηλικιοεξαρτώμενη αλλά παράλληλα πολυπαραγοντική νευροεκφυλιστική ασθένεια και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι την προκαλεί.

Οι πιο σημαντικοί, και μη τροποποιήσιμοι, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ φαίνεται να είναι η προχωρημένη ηλικία και η γενετική προδιάθεση.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει στους εγκεφάλους των ασθενών συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται tau, η οποία σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούνται από εισβολές πολύ συχνά, οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες.

Οι συγγραφείς της τελευταίας έκθεσης υποστήριξαν αυτή τη θεωρία, υποδεικνύοντας ότι οι αλλαγές στο ρινικό περιβάλλον που προκαλούνται από την υπερανάπτυξη των μικροβίων, θα μπορούσαν να είναι η πηγή των χρόνιων, ήπιων λοιμώξεων του εγκεφάλου.

Τέτοιες λοιμώξεις μπορεί να υπάρχουν φαινομενικά χωρίς συμπτώματα εξωτερικά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, αφήνοντας πίσω τους επιβλαβείς πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::