Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μας βοηθούν να φτάσουμε τα 100

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ότι θα φτάσουμε τα 100, υπάρχουν κάποιες επιστημονικές μελέτες που επικεντρώνονται στο πόσο επηρεάζει η διατροφή το πόσο θα ζήσουμε.

Συγκεκριμένα, πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τη δύναμη που μπορεί να έχει μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όταν πρόκειται για μακροζωία. Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αν και όλα τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ευεργετικά για την υγεία, υπάρχει ένα συγκεκριμένο που οι διαιτολόγοι συνιστούν να καταναλώνετε καθημερινά αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100. Είναι δηλαδή το Νο1 για μακροζωΐα.

Αυτή η τροφή δεν είναι άλλη από τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Πώς συνδέεται η μακροζωία με τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα

Η Δρ. Lina Begdache, PhD, RDN, διατροφολόγος και Βοηθός Καθηγήτρια Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ευεργετικά για την υγεία επειδή στέλνουν σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. «Πολλά από αυτά τα τρόφιμα έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από τη φλεγμονή», εξηγεί.

Η φλεγμονή είναι μια φυσική άμυνα του σώματος σε τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και άνοια.

Η Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, Διευθύντρια Διατροφικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Herbalife παγκοσμίως, εξηγεί ότι η χρόνια, ήπια φλεγμονή συμβαίνει όταν το σώμα βιώνει μία συνεχή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Αυτή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από τη ζάχαρη, το αλάτι και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία δρουν αλλάζοντας τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου και ενεργοποιώντας φλεγμονώδη γονίδια μέσα στα κύτταρα», λέει.

Όπως επισημαίνουν και οι δύο ειδικοί, μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι πλούσια σε ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο για συχνές χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με αυτήν. Αυτό οδηγεί σε μακροζωία και μια πιο υγιεινή ζωή.

Η Νο1 αντιφλεγμονώδης τροφή για μακροζωία

Παρότι ευτυχώς υπάρχει πληθώρα αντιφλεγμονωδών τροφών όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο, η Susan Bowerman, ειδική στη διατροφή, προτείνει ένα συγκεκριμένο φαγητό που αξίζει να προσθέσετε στη διατροφή σας καθημερινά για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά!

«Λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, το kale, τα φύλλα μουστάρδας και τα σκούρα πράσινα σαλατικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μου» τονίζει η Bowerman.

«Πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά, αλλά είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά»

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν άφθονα φυτοθρεπτικά συστατικά αλλά και βήτα-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α ανάλογα με τις ανάγκες του. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα αποτελούν καλή πηγή νερού, αναφέρει η Bowerman.

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης φυλλώδων λαχανικών και της μακροζωίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα που έτρωγαν μία έως δύο μερίδες πράσινων λαχανικών την ημέρα, είχαν βιολογική ηλικία κατά 11 χρόνια μικρότερη σε σχέση με όσους δεν τα κατανάλωναν τακτικά. Με άλλα λόγια, η διατροφή τους φαινόταν να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Η Bowerman υπογραμμίζει το μεγάλο πλεονέκτημα των φυλλώδων λαχανικών, τη μεγάλη ευκολία ενσωμάτωσής τους στα γεύματα. «Μπορείτε να τα καταναλώσετε ωμά σε σαλάτες, να τα προσθέσετε σε σούπες, μαγειρευτά και τηγανητά, να τα βάλετε σε ομελέτες και πιάτα με αυγά ή ακόμη και να τα ανακατέψετε στο μπλέντερ με φρούτα, άπαχο γάλα και πρωτεΐνη σε σκόνη για ένα υγιεινό smoothie», εξηγεί.

Εκτός από την καθημερινή κατανάλωση φυλλώδων λαχανικών, η Dr. Begdache συνιστά να χρησιμοποιείτε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ως κύριο μαγειρικό λάδι και να τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, αλιευμένα με βιώσιμες μεθόδους, δύο φορές την εβδομάδα.

«Θαυμάζω πολύ τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γεμάτη με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά τρόφιμα, που περιλαμβάνουν και το ελαιόλαδο και τα ψάρια. Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νόσου, καλύτερη ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα στο στρες, κάτι που είναι σημαντικό για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής», επισημαίνει.

Περιορισμός επεξεργασμένων τροφίμων και άσκηση

Πέρα από την κατανάλωση αντιφλεγμονώδων τροφών, η Susan Bowerman επισημαίνει τη σημαντικότητα του περιορισμού των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς αυτά πυροδοτούν φλεγμονή στο σώμα. Όπως ακριβώς τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να μας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής, έτσι και τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή μπορούν να τα μειώσουν.

Παράλληλα με τη διατροφή, ο ακρογωνιαίος λίθος της μακροζωίας είναι και η τακτική άσκηση«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Η καρδιαγγειακή άσκηση αυξάνει την ικανότητα του σώματος να παράγει τα δικά του αντιοξειδωτικά ένζυμα, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί όσοι αθλούνται τακτικά τείνουν να παρουσιάζουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και ενδεχομένως να ζουν γενικά περισσότερο», αναφέρει η Dr. Begdache.

Συμπερασματικά, η υιοθέτηση δύο βασικών συνηθειών αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μακροζωία: διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και τακτική άσκηση. Εφαρμόζοντάς αυτά τα 2 πράγματα στην καθημερινότητά σας, κάνετε ουσιαστικά βήματα για να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::