Οι αλλεργίες δεν περιορίζονται μόνο στην Άνοιξη, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, προκαλώντας εξίσου δυσάρεστα συμπτώματα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο εποχών έγκειται στα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Το Φθινόπωρο, τα αγριόχορτα αποτελούν τον κύριο παράγοντα αλλεργιών, καθώς συνεχίζουν να παράγουν γύρη από τον Αύγουστο μέχρι και τους φθινοπωρινούς μήνες.
Η μούχλα, η οποία αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ευδοκιμεί ιδιαίτερα το Φθινόπωρο, ειδικά στα πεσμένα φύλλα που συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια. Επίσης, τα ακάρεα της σκόνης, που βρίσκονται παντού, αποτελούν μια άλλη πηγή φθινοπωρινών αλλεργιών. Οι μύκητες, που ευδοκιμούν σε υγρούς και κακώς αεριζόμενους χώρους όπως υπόγεια και αποθήκες, συμβάλλουν επίσης στις αλλεργίες αυτής της εποχής.
Τα συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό
Η καταρροή, το συνάχι, το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση, τα βουρκωμένα μάτια, ο βήχας, οι μαύροι κύκλοι και ο κνησμός σε μάτια και μύτη είναι τα βασικά «καμπανάκια» που παραπέμπουν στις φθινοπωρινές αλλεργίες.
Περισσότερο ευάλωτα στα αλλεργιογόνα του φθινοπώρου είναι τα παιδιά και αυτό έχει την εξήγησή του. Επιστρέφοντας στο σχολείο από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τα παιδιά καλούνται να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους σε σχολικές αίθουσες που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές. Κάποιες από αυτές μάλιστα είναι κακοδιατηρημένες, με αυξημένη υγρασία και σκόνη, ενώ στις σχολικές μονάδες είναι συχνό το φαινόμενο της πλημμελούς συντήρησης του κλιματισμού.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες
Τι πρέπει όμως να κάνετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα των ενοχλητικών, φθινοπωρινών αλλεργιών; Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που αυτές προκαλούν.
- Πριν ενεργοποιήσετε τη θέρμανση στα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, καθαρίστε τα φίλτρα στα συστήματα ψύξης-θέρμανσης και τα θερμαντικά σώματα.
- Χρησιμοποιείτε ειδικά φίλτρα στα συστήματα θέρμανσης, ικανά να απομακρύνουν γύρη, μούχλα και άλλα σωματίδια.
- Φοράτε μάσκα όταν καθαρίζετε υπόγειους χώρους ή την αυλή σας.
- Αερίζετε συχνά τα δωμάτια του σπιτιού σας.
- Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα, για να διατηρήσετε την υγρασία του αέρα στα επίπεδα μεταξύ 35%-50%.
- Κλείστε το συντομότερο δυνατό ένα ραντεβού στον Ωτορινολαρυγγολόγο ή αλλεργιολόγο σας για να ελέγξετε με συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και των φθινοπωρινών αλλεργιών στο ανώτερο αναπνευστικό.