Αν κρυώνετε συχνά έχετε έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών

Όλοι λένε ότι ζεσταίνονται και τα δικά σας χέρια ή πόδια είναι παγωμένα; Τότε μάλλον δεν αντιμετωπίζεται με μια ζακέτα, αφού πιθανότατα έχετε έλλειψη ορισμένων βιταμινών. Το αίσθημα κρύου μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών Β ή σιδήρου, με αποτέλεσμα την αναιμία (να μην έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια στον οργανισμό σας).

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς σας. Τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας χρειάζονται αυτό το οξυγόνο για μεταβολικές διεργασίες που παράγουν θερμότητα και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος.

Επιστήμονες αναλύουν τις ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων που μπορεί να σας κάνουν επιρρεπείς στο να κρυώνετε, όταν οι γύρω σας ζεσταίνονται. Είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστείτε για ανεπάρκεια και άλλες πιθανές αιτίες, για τις οποίες μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία (ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός και τα ερυθρά κύτταρα είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό) και σχετική ευαισθησία στο κρύο. Η ανεπάρκεια μπορεί, επίσης, να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα.

Συμπτώματα

Εάν έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12, το να αισθάνεστε συχνά ότι κρυώνετε θα είναι πιθανότατα μόνο ένα από τα συμπτώματά σας. Ορισμένα άλλα συμπτώματα της έλλειψης Β12 που μπορεί να παρατηρήσετε είναι:

 • πονοκέφαλοι,
 • αίσθημα δύσπνοιας,
 • μειωμένη όρεξη,
 • δυσπεψία,
 • προβλήματα όρασης,
 • υψηλοί παλμοί καρδιάς,
 • αίσθημα λήθαργου,
 • διάρροια,
 • δυσκολίες στη μνήμη ή την κατανόηση πραγμάτων,
 • έλκη.

Αιτίες

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια της Β12. Μπορεί να προκληθεί από ένα αυτοάνοσο νόσημα, γνωστό ως παθολογική αναιμία, όπου τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα επιτίθενται στο στομάχι σας, καθιστώντας το ανίκανο να απορροφήσει τη Β12 όπως θα έπρεπε. Μια άλλη πιθανότητα είναι να μην λαμβάνετε αρκετή Β12 από τη διατροφή σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια. Καθώς η Β12 βρίσκεται σε ζωικές πηγές, αυτό αποτελεί ζήτημα για άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική ή vegan διατροφή χωρίς τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 ή συμπληρώματα.

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους που αφαιρεί όλο ή μέρος του στομάχου, μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν αρκετή βιταμίνη Β12 από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα από το στόμα.

Πηγή βιταμίνης Β12

Οι πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα ψάρια. Εάν έχετε ανεπάρκεια, μπορείτε επίσης να πάρετε συμπλήρωμα Β12 από το στόμα ή με ένεση.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β9

Η βιταμίνη Β9 στη φυσική της μορφή είναι γνωστή ως φυλλικό οξύ. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πως κρυώνετε. Μεταξύ των λειτουργιών του, το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ισχυρών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς αρκετό φυλλικό οξύ, μπορεί να αναπτύξετε μεγαλοβλαστική αναιμία, κατά την οποία παράγετε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και αυτά είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό.

Συμπτώματα

Εκτός από το αίσθημα κρύου, τα σημάδια που μπορεί να δείξουν πως έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β9 περιλαμβάνουν τα εξής:

 • αίσθημα αδυναμίας και κούρασης,
 • δυσκολία στην αναπνοή,
 • ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί,
 • προβλήματα συγκέντρωσης,
 • απώλεια μαλλιών,
 • χλωμό δέρμα,
 • ανάπτυξη πληγών στο στόμα.

Αιτίες

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη. Το φυλλικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και η ανάγκη σας για αυτό το θρεπτικό συστατικό αυξάνεται δραματικά κατά την εγκυμοσύνη.

Το αλκοόλ, κάποια χειρουργική επέμβαση στο έντερο ή κάποια πεπτική διαταραχή μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια γονιδιακή παραλλαγή γνωστή ως MTHFR που τους εμποδίζει να παράγουν την ενεργή μορφή του φυλλικού οξέος που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πηγή βιταμίνης Β9

Οι φυσικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ηλιόσποροι, τα ψάρια και το συκώτι. Το φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπάρχουν σε πολλά καθημερινά τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα δημητριακά.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Οι ανεπάρκειες βιταμινών δεν είναι η μόνη διατροφική ανεπάρκεια που μπορεί να σας κάνει να κρυώνετε, ενώ (λογικά) δεν θα έπρεπε. Μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου, η οποία είναι αρκετά συχνή. Στην πραγματικότητα, η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, επηρεάζοντας το 30% του πληθυσμού.

Με τη σιδηροπενική αναιμία, το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο για να δημιουργήσει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που δεσμεύει το οξυγόνο.

Συμπτώματα

Εάν έχετε σιδηροπενική αναιμία, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, εκτός από τα κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να είναι:

 • αίσθημα κόπωσης,
 • πόνος στο στήθος,
 • ζαλάδα,
 • χλωμό πρόσωπο,
 • δύσπνοια.

Αιτίες

Η αιτία οποιασδήποτε σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να συνδέεται με την απώλεια αίματος από τραυματισμό, βαριά έμμηνο ρύση ή αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προέρχεται από τα ακόλουθα:

 • δυσκολία απορρόφησης του σιδήρου λόγω καταστάσεων που αφορούν το έντερο ή το πεπτικό σύστημα,
 • έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους,
 • έχετε κάποια γενετική πάθηση που εμποδίζει το έντερο να απορροφήσει τον σίδηρο ή να σταματήσει αποτελεσματικά την απώλεια αίματος.

Πηγή σιδήρου

Οι τροφικές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τον σολομό, τα φασόλια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα αυγά και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα ψωμιά και τα δημητριακά μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου για να αυξήσετε τα επίπεδά σας.

Άλλες αιτίες που σας κάνουν να κρυώνετε, χωρίς ιδιαίτερο λόγο

Άλλες καταστάσεις εκτός από τις ανεπάρκειες βιταμινών ή ανόργανων ουσιών μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία σε άτομα ευαίσθητα στο κρύο. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Νευρική ανορεξία: Η νευρική ανορεξία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα άτομα περιορίζουν σοβαρά την ποσότητα που τρώνε. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να νιώθουν ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο. Μπορεί να μην καταναλώνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός τους και μπορεί να μην έχουν αρκετό σωματικό λίπος για να προστατευθούν από το κρύο.

Διαβήτης: Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Οι υψηλές ποσότητες γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τα κρύα χέρια και πόδια.

Υποθυρεοειδισμός: Ο θυρεοειδής σας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο του μεταβολισμού σας και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Αν δεν έχετε αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, όλα τα συστήματά σας επιβραδύνονται, ακόμα και ο καρδιακός σας παλμός, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι κρυώνετε περισσότερο.

Σύνδρομο Raynaud: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία τα αιμοφόρα αγγεία σφίγγονται όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή λόγω έντονων συναισθημάτων. Οι σπασμοί εμποδίζουν την επαρκή ροή του αίματος να φτάσει στις πληγείσες περιοχές, προκαλώντας μια γαλαζωπή απόχρωση στο δέρμα και μια αίσθηση κρύου.

Σημασία της εξέτασης για ανεπάρκεια βιταμινών

Εάν είστε ευαίσθητοι στο κρύο, είναι σημαντικό να μην καταπολεμήσετε αυτό το σύμπτωμα φορώντας απλώς επιπλέον ρούχα ή ανεβάζοντας τον θερμοστάτη σας. Το σύστημά σας μπορεί να είναι εκτός λειτουργίας λόγω μιας ανεπάρκειας ή μιας κατάστασης που δεν επιτρέπει στον μεταβολισμό, την κυκλοφορία ή τα αιμοφόρα αγγεία σας να λειτουργούν σωστά.

Είναι επίσης σημαντικό να μην αυτοδιαγιγνώσκετε μια ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων και να μην αρχίζετε να λαμβάνετε συμπληρώματα, χωρίς να λάβετε επίσημη επιβεβαίωση της κύριας αιτίας. Υπάρχει κίνδυνος να πάρετε το λάθος συμπλήρωμα ή το σωστό συμπλήρωμα σε λάθος ποσότητα ή μορφή και έτσι δεν θα αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία.

Εάν δεν λάβετε ιατρική διάγνωση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, όπως και η υγεία σας. Εάν η αιτία είναι μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, μπορείτε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής ευαισθησίας στο κρύο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::