Απλές ιαπωνικές τεχνικές που μειώνουν την υπερβολική σκέψη

Δεν είναι μόνο ότι δυσκολεύει την καθημερινότητά σου και την συναναστροφή σου με τους γύρω σου. Η υπερβολική σκέψη μπορεί να επηρεάσει και την αυτοβελτίωσή σου.

Η ιαπωνική κουλτούρα προσφέρει έναν θησαυρό σοφίας και τεχνικών για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, βοηθώντας να σταματήσει η υπερβολική σκέψη.

1. Ikigai

Τι σημαίνει: Iki θα πει “ζωή” στα Ιαπωνικά και “gai” θα πει λόγος. Όταν, όμως, τα συναντούμε μαζί σε μία λέξη (ikigai) τότε σε ελεύθερη πάντα μετάφραση μπορούμε να πούμε ότι σημαίνουν “ένας λόγος για να είσαι ζωντανός”. Το ποιος λόγος είναι αυτός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτός είναι ένας πολύ γνωστός ιαπωνικός όρος, που συχνά περιγράφεται ως ο “λόγος ύπαρξης”, είναι το τετράπτυχο του τι αγαπάς, τι είναι καλό, τι χρειάζεται ο κόσμος και τι μπορεί να πληρωθεί. Με τον εντοπισμό και την ευθυγράμμιση με το Ikigai σου, μπορείς να βρείς τον σκοπό και την κατεύθυνση της ζωής σου, απελευθερώνοντας τον εαυτό σου από τον κύκλο της υπερβολικής σκέψης.

2. Kaizen

Τι σημαίνει: Η καρδιά της φιλοσοφίας του Kaizen βρίσκεται στην ιδέα της συνεχούς βελτίωσης μέσω μικρών, σταδιακών αλλαγών. Προτείνει να προσπαθείς να γίνεσαι κατά 1% καλύτερη κάθε μέρα. Αφού βάλεις έναν μεγάλο στόχο, πρέπει να τον χωρίσεις σε πολλούς μικρότερους και να επικεντρωθείς σε καθένα ξεχωριστά.

3. Shoshin

Τι σημαίνει: Πρόκειται για μια έννοια που προέρχεται από τον Βουδισμό Ζεν που σημαίνει να προσεγγίζεις τα πράγματα με τη νοοτροπία ενός αρχάριου.

“Τα πάντα είναι ελεύθερα να μπουν αν οι σκέψεις σου είναι κενές. Στο μυαλό του αρχάριου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά στο μυαλό του ειδικού, υπάρχουν λίγες”. — Shunryu Suzuki (συγγραφέας του Zen Mind, Beginner’s Mind).

4. Kintsugi

Τι σημαίνει: Το Kintsugi είναι η ιαπωνική τεχνική που μας διδάσκει να αποδεχόμαστε τα ελαττώματά μας, προτρέποντάς μας να αγκαλιάζουμε τις ατέλειες αντί να κυνηγάμε ένα αδύνατο ιδανικό.

Όταν αποδέχεσαι τα ελαττώματά σου και μαθαίνεις από τις αποτυχίες σου, μπορείς να ξεπεράσεις τον φόβο της αποτυχίας και να καλλιεργήσεις μια νοοτροπία αποδοχής και ανάπτυξης.

5. Shinrin-yoku

Τι σημαίνει: Shinin στα Ιαπωνικά σημαίνει “δάσος” και yoku σημαίνει “λουτρό”. Shinrin-yoku σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περνά περισσότερο χρόνο στη Φύση. Το να περνάς χρόνο στη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το άγχος. Κάνε μια βόλτα κάθε φορά που νιώθεις νευρική ή καταβεβλημένη.

6. Wabi-sabi

Τι σημαίνει: Αντί να επιζητάς την τελειότητα μπορείς να βρεις την ομορφιά στην ατέλεια. Τα πράγματα δεν μπορούν να είναι τέλεια όλη την ώρα, και αυτό είναι εντάξει. Υπάρχει ομορφιά ακόμα και στην τελειότητα. Αγάπησε τα πράγματα όπως είναι και μην προσπαθείς να τα αλλάξεις. Θα καταστρέψεις την ομορφιά τους.

7. Ganbaru

Τι σημαίνει: Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθεί κανείς, τίποτα άξιο δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Κάποιος πρέπει να είναι υπομονετικός με τα αποτελέσματα και να προσπαθεί να κάνει το καλύτερο που μπορεί.

8. Gaman

Τι σημαίνει: Να δείχνεις υπομονή και επιμονή όταν τα πράγματα πάνε δύσκολα. Όταν πηγαίνεις ένα ταξίδι, θα υπάρξουν πολλές φορές που τα πράγματα θα πάνε στραβά. Εάν αρχίσεις να κάνεις τα πράγματα που θέλεις θα αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις. Θα υπάρξουν αποτυχίες. Δείξε υπομονή και θα δεις όλα να λύνονται.

9. Yugen

Τι σημαίνει: Το Yugen είναι μια έννοια που αναφέρεται στην επίγνωση του βαθύτερου μυστηρίου και της ομορφιάς του σύμπαντος, πέρα από αυτό που μπορεί να εκφραστεί με λέξεις. Καλλιεργώντας την αίσθηση του Yugen, μπορείς να αναπτύξεις επίγνωση για την παρούσα στιγμή και να αφήσεις την ανάγκη να αναλύσεις το μέλλον σου, κάτι που σε κάνει να σκέφτεσαι υπερβολικά συνεχώς.

10. Shoganai

Τι σημαίνει: Το Shoganai είναι μια ιαπωνική φράση που μεταφέρει την αποδοχή περιστάσεων πέρα από τον έλεγχό του. Με άλλα λόγια, σημαίνει “είναι αυτό που είναι” και το μόνο που χρειάζεται είναι να το αποδεχτείς.

Ασπαζόμενη την αρχή του Σογκανάι, θα σταματήσεις σταδιακά να ανησυχείς και να μηρυκάζεις πράγματα που δεν μπορεις να αλλάξεις, κάνοντας ειρήνη με το παρελθόν σου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::