Από τί κινδυνεύουν οι vegan σύμφωνα με τους επιστήμονες

Παρά το γεγονός ότι η vegan διατροφή άρχισε να επιλέγεται από όλο και περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να τρέφονται πιο σωστά, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν πως ταυτόχρονα δημιουργεί συγκεκριμένες ελλείψεις στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με επιστήμονες του Χάρβαρντ, η κατανάλωση κρέατος δεν αφορά μόνο την επαρκή λήψη πρωτεΐνης, του πολύτιμου αυτού συστατικού που «χτίζει» και «επισκευάζει» τους μύες και τα οστά, αλλά και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που δύσκολα λαμβάνουμε από τις φυτικές τροφές.

Όπως εξηγούν, κανείς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνη σε ένα vegan διατροφικό πλάνο, εφόσον αυτό είναι προσεκτικά σχεδιασμένο. Για παράδειγμα, ενώ τα ζωικά προϊόντα όπως τα αυγά, το κρέας, το τυρί και το γιαούρτι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αυτές μπορούν επίσης να βρεθούν σε vegan επιλογές όπως οι φακές και το μπρόκολο.

Αλλά πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά είναι, όπως είπαμε, πολύ πιο δύσκολο, αν όχι σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατο, να ληφθούν από τα φυτά. Αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Β12, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τον ψευδάργυρο, τη χολίνη, το σίδηρο και το ιώδιο.

Τα οφέλη των εν λόγω συστατικών είναι πολλαπλά. Η βιταμίνη Β12, για παράδειγμα, βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων «πλούσιων» σε οξυγόνο. Έχει επίσης συνδεθεί με τη ρύθμιση της σεροτονίνης, της ορμόνης της «ευτυχίας», τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους κατάθλιψης και άγχους. Παλαιότερη μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία είναι πιο κοινή στους vegan, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου σχετίζονται με την κατάθλιψη, καθώς ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::