Η καθιστική ζωή είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία μας σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο, για τα παιδιά τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα, αφού μπορεί να τους προκαλέσει μεγαλοκαρδία, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνέβαλε κατά 40% στη συνολική αύξηση του μεγέθους της καρδιάς στις ηλικίες 17 έως 24 ετών.
Επιπλέον, η απουσία κίνησης συνέβαλε στη μεγαλοκαρδία των εφήβων ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που έκαναν τακτικά ελαφριά σωματική δραστηριότητα, μείωσαν την αύξηση της καρδιακής τους μάζας κατά 49%.
«Η ελαφριά σωματική δραστηριότητα είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην καθιστική ζωή. Είναι εύκολο να φτάσετε τις τρεις έως τέσσερις ώρες ήπιας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα», δήλωσε ο Agbaje.
Παραδείγματα ήπιας σωματικής δραστηριότητας είναι τα υπαίθρια παιχνίδια, η βόλτα με το σκύλο, η διεκπεραίωση θεμάτων, το περπάτημα και το ποδήλατο για τα ψώνια ή το σχολείο, η βόλτα στο πάρκο, το παιχνίδι στο δάσος, η κηπουρική και τα παιχνίδια μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 1.700 νέους από 11 έως 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές παρακολούθησης της κίνησης στη μέση τους για τέσσερις έως επτά ημέρες στις ηλικίες 11, 15 και 24 ετών, για να έχουν μια εικόνα της σωματικής τους δραστηριότητας.
Τα παιδιά είχαν κατά μέσο όρο έξι ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων την ημέρα, οι οποίες αυξήθηκαν σε εννέα ώρες την ημέρα μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε υπερηχοκαρδιογραφήματα στα 17 και στα 24 για να εκτιμηθεί η δομή και η λειτουργία της καρδιάς τους.