Η ποιότητα και όχι η ποσότητα όσων τρώμε επηρεάζει το αν θα χάσουμε κιλά ή όχι, λέει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite».
Πριν την εν λόγω έρευνα, υπήρξε σχετική δοκιμαστική μελέτη που είχε ως στόχο να διερευνήσει το φαινόμενο «μεγαλύτερη προσφορά άρα μεγαλύτερη κατανάλωση» που αφορά προφανώς στα μεγέθη των μερίδων μας και τη σχέση αυτών με την υπερφαγία. Στην προηγούμενη μελέτη οι συμμετέχοντες καθοδηγήθηκαν έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο στις μερίδες τους.
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν τα άτομα που είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί στο να διαχειρίζονται τις μερίδες τους θα αντιδρούσαν διαφορετικά στην αύξηση του μεγέθους της μερίδας σε σύγκριση με τα ανεκπαίδευτα.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τρεις ομάδες γυναικών:
- 34 γυναίκες που ήταν υπέρβαρες και δεν είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη μελέτη.
- 29 γυναίκες με κανονικό βάρος που επίσης δεν είχαν συμμετάσχει στη μελέτη.
- 39 υπέρβαρες ή παχύσαρκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε όλες τις γυναίκες σερβίρονταν τα ίδια τρόφιμα μία φορά την εβδομάδα για 4 εβδομάδες, αλλά το μέγεθος του φαγητού τους αυξανόταν με τυχαία σειρά.
Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων που κατανάλωναν κυμαινόταν από πλούσια σε θερμίδες, όπως σκορδόψωμο, έως τροφές με λίγες θερμίδες, όπως σαλάτες.
Η σχέση μεταξύ μεγέθους μερίδας και πρόσληψης θερμίδων
Η μελέτη αποκάλυψε ότι όταν λάμβαναν μεγαλύτερες μερίδες, όλες οι γυναίκες κατανάλωναν περισσότερο φαγητό.
Ωστόσο, εκείνες που είχαν συμμετάσχει στην προηγούμενη έρευνα και είχαν εκπαιδευτεί στον έλεγχο των μερίδων τους, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από τις υπόλοιπες.
«Η χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη των εκπαιδευμένων συμμετεχόντων αποδόθηκε στην κατανάλωση γευμάτων χαμηλότερης ενεργειακής πυκνότητας», ανέφεραν οι συγγραφείς.
«Σε όλες τις ομάδες σερβίρονταν τα ίδια γεύματα, αλλά οι διατροφικές επιλογές τους διέφεραν. Χαρακτηριστικά, οι συμμετέχουσες που πέρασαν από εκπαίδευση, κατανάλωναν περισσότερες από τις τροφές με χαμηλότερες θερμίδες και λιγότερες από τις τροφές με υψηλότερες σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες», συνέχισαν οι ίδιοι.
«Συνεπώς, η πρόσληψη θερμίδων των εκπαιδευμένων συμμετεχόντων ήταν μικρότερη».
Γιατί είναι σημαντική η επιλογή τροφίμων με λίγες θερμίδες
Οι επιστήμονες εξηγούν τη σημασία των ευρημάτων, δηλώνοντας:
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επιλογή υγιεινών τροφίμων με χαμηλότερες θερμίδες ήταν μια πιο αποτελεσματική και πιο βιώσιμη στρατηγική ως προς την απώλεια βάρους σε σύγκριση με το να προσπαθεί κανείς να αντισταθεί σε μεγάλες μερίδες, υψηλές θερμιδικά. Με άλλα λόγια, αν επιλέξετε τροφές με πολλές θερμίδες και περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε, οι μερίδες σας θα είναι πολύ μικρές και είναι πιθανό να πεινάσετε.
Επομένως, η κατανάλωση λιγότερων τροφών πλούσιων σε θερμίδες και περισσότερων θρεπτικών, χαμηλών θερμιδικά τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της πείνας μας και τελικά του βάρους μας».
«Διατηρήστε το πιάτο σας γεμάτο, αλλά αλλάξτε τις αναλογίες στα είδη των τροφίμων που καταναλώνετε, έτσι ώστε τα υγιεινά να υπερτερούν», προτρέπουν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον δεδομένου ότι συχνά στη δίαιτα πιστεύουμε πως πρέπει να τρώμε λιγότερο. Τελικά όμως, φαίνεται πως η επιλογή πιο θρεπτικών, χαμηλών σε θερμίδες τροφών είναι πολύ πιο σημαντική από την προσπάθειά μας να τρώμε λιγότερο», καταλήγουν οι ίδιοι.