Υπάρχει ένα είδος κρασιού που θεωρείται το πιο υγιεινό, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη και αλκοόλ, σύμφωνα με ειδικούς. Η διαιτολόγος Debbie Petitpain, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ, εξηγεί ότι αυτά τα κρασιά περιέχουν λιγότερα υπολείμματα σακχάρων – δηλαδή φυσικά σάκχαρα που παραμένουν μετά τη ζύμωση των σταφυλιών. Πρόκειται για τα ξηρά λευκά κρασιά, όπως το γερμανικό Riesling, το οποίο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα επειδή ζυμώνεται πλήρως, μετατρέποντας σχεδόν όλη τη ζάχαρη σε αλκοόλ. Αυτό του χαρίζει τη χαρακτηριστική ξηρή, άγλυκη γεύση του. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι γερμανικού Riesling έχει περίπου 120 θερμίδες και μόνο ένα γραμμάριο ζάχαρης. Αντίθετα, κρασιά όπως το Moscato, τα γλυκά Riesling ή το Port περιέχουν επιπλέον ζάχαρη.
Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες. Αυτό ισοδυναμεί με ένα τυπικό ποτήρι κρασί με αναλογία 12% αλκοόλ κατ’ όγκο (ABV).
Τα ξηρά λευκά κρασιά έχουν συνήθως μεταξύ 9 και 11% αλκοόλ, ανέφερε η Petitpain στο USA Today.
Η γεωγραφία του κρασιού παίζει ρόλο
Ο τόπος προέλευσης του κρασιού επίσης κάνει τη διαφορά. Σε θερμότερες περιοχές, τα σταφύλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν και τείνουν να είναι πιο ώριμα όταν μαζεύονται, γεγονός που τα καθιστά υψηλότερα σε ζάχαρη και αλκοόλ.
Οι περιοχές κρασιού κρύου κλίματος, όπου το κρασί είναι λιγότερο ζαχαρούχο και αλκοολούχο, περιλαμβάνουν τμήματα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού, της Βόρειας Γαλλίας, της Νέας Υόρκης, της Χιλής, της Ουγγαρίας, της Νέας Ζηλανδίας, της βόρειας Ιταλίας, της Νότιας Αφρικής, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Βόρειας Ελλάδας και Μακεδονίας.
Άλλοι τρόποι για να κάνετε το κρασί σας πιο υγιεινό περιλαμβάνουν τη μετατροπή του σε spritzer προσθέτοντας σόδα ή αρωματισμένο ανθρακούχο νερό. Αυτό δίνει μεγαλύτερο μέγεθος μερίδας χωρίς να προσθέτετε περισσότερο αλκοόλ ή θερμίδες στο ποτό σας, είπε η κ. Petitpain.
Το πιο υγιεινό κρασί για την καρδιά
Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Το κύριο «μαγικό» συστατικό του κρασιού είναι μια χημική ουσία που ονομάζεται ρεσβερατρόλη και οι υψηλότερες δόσεις βρίσκονται, με διαφορά, στο κόκκινο κρασί.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, η οποία, σε αντίθεση με το λευκό κρασί, παραμένει στο μείγμα των φιαλών του κόκκινου.
Έρευνα στην κλινική Mayo στη Μινεσότα δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (η «κακή» χοληστερόλη) και στην πρόληψη θρόμβων αίματος.
Το Pinot Noir και το Malbec έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες ρεσβερατρόλης, σύμφωνα με μελέτες.
Η διαιτολόγος Kerri-Ann Jennings είπε στο Healthline ότι το κόκκινο κρασί είναι ελαφρώς πιο υγιεινό από το λευκό επειδή έχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά σημείωσε ότι το λευκό κρασί έχει λιγότερες θερμίδες.
Με τη σειρά του, ο διαιτολόγος Alex Aldeborgh είπε στο USA Today: «Θα πρέπει να πίνετε πολύ κόκκινο κρασί για να έχετε αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία σας, επομένως (το συνιστώμενο) ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα δεν θα σας προσφέρει αρκετό».