Αυτό το τυρί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση χοληστερόλης και την πρόληψη του διαβήτη

Είτε το απολαμβάνετε μαζί με το κρασί σας είτε το ενσωματώνετε στις συνταγές σας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το τυρί αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα παγκοσμίως.

Με την τεράστια ποικιλία τυριών που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτό το νόστιμο προϊόν. Παρόλα αυτά, η συχνή κατανάλωση τυριού δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Παρά την υπέροχη γεύση του, το τυρί περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιπλέον, όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν ήδη μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, επομένως θα ήταν καλό να περιορίσουν την κατανάλωση τυριού. Ωστόσο, σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο τυρί που φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ποιο τυρί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “British Medical Journal Nutrition Prevention & Health” έδειξε ότι ορισμένα τυριά με τρύπες λειτουργούν διαφορετικά από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα τέτοιο τυρί είναι το Jarlsberg, το οποίο είναι ένα ήπιο, ημίμαλακο τυρί με χαρακτηριστική γεύση που μοιάζει με ξηρούς καρπούς. Φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και προέρχεται από την περιοχή Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία.

Οι ερευνητές αρχικά ξεκίνησαν να παρατηρήσουν τις επιδράσεις αυτού του τυριού στην αραίωση των οστών, αλλά η ομάδα παρατήρησε επίσης απροσδόκητες επιπτώσεις στη χοληστερόλη. Εξέτασαν 66 υγιείς γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 33 ετών και μέσο δείκτη μάζας σώματος 24, που θεωρείται «φυσιολογικός».

Αυτοί οι συμμετέχοντες έπρεπε να απολαμβάνουν καθημερινά μια μερίδα 57 γραμμαρίων Jarlsberg ή 50 γραμμάρια Camembert για έξι εβδομάδες. Στο τέλος αυτής της περιόδου, η ομάδα του Camembert κλήθηκε να καταναλώσει Jarlsberg για άλλες έξι εβδομάδες. Κάθε έξι εβδομάδες, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες για να ελέγξουν για βασικές πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, οστεοκαλσίνη και ένα πεπτίδιο (PINP) που εμπλέκεται στον οστικό μεταβολισμό.

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε τα Jarlsberg και Camembert επειδή έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη, αλλά το νορβηγικό τυρί είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, γνωστή και ως μενακινόνη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα Camembert όταν «μεταπήδησε» στο Jarlsberg.

Μείωση και στα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης

Επίσης, η ομάδα του Jarlsberg είδε τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης -κάτι που δημιουργείται όταν το σάκχαρο στο σώμα κολλάει στα ερυθρά αιμοσφαίρια- να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, η ομάδα του Camembert δεν είδε το ίδιο όφελος μέχρι να καταναλώσει Jarlsberg.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Η καθημερινή κατανάλωση τυριού Jarlsberg έχει θετική επίδραση στην οστεοκαλσίνη, σε άλλους δείκτες οστικής εναλλαγής, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στα λιπίδια».

Υποστηρίζουν λοιπόν ότι το τυρί Jarlsberg μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Άλλοι ειδικοί εξακολουθούν να προτρέπουν να είστε προσεκτικοί σχετικά με το Jarlsberg, καθώς δεν παύει τελικά να είναι τυρί.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::