Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που διαλύεται στο νερό και δεν αποθηκεύεται στο σώμα. Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη σύνθεση του DNA, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12 ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αδυναμία και κόπωση λόγω έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, εμφάνιση στοματικών ελκών, δύσπνοια, ζάλη, διαταραχή όρασης, αλλαγές στη διάθεση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
Βιταμίνη B12 και γονιμότητα
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα. Τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Η αύξηση της ομοκυστεΐνης έχει συσχετιστεί με αποβολή και υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης.
Εκτός από την αύξηση του κινδύνου αποβολής, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο της ωορρηξίας.
Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, δεδομένου του πόσο στενά σχετίζεται η Β12 με το φυλλικό οξύ και χωρίς επαρκή επίπεδα Β12 και φυλλικού οξέος, το αναπτυσσόμενο έμβρυο θα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο
Αν και οι μελέτες είναι ακόμα σχετικά νέες , η ποιότητα του σπέρματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την ανεπάρκεια Β12. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κινητικότητας του σπέρματος, στη βελτίωση της συγκέντρωσης του σπέρματος ενώ βοηθά στην πρόληψη της βλάβης του DNA στα σπερματοζωάρια. Η ανεπάρκεια Β12 μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας για την πρόωρη εκσπερμάτιση και την απώλεια της λίμπιντο.
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το γάλα, το βοδινό κρέας και τα θαλασσινά όπως τα μύδια, τα καβούρια και ο σολομός.
Πιο συγκεκριμένα, καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι:
• Σολομός
• Μοσχαρίσιο συκώτι
• Μοσχαρίσιο φιλέτο
• Θαλασσινά όπως μύδια και στρείδια
• Γιαούρτι
• Κοτόπουλο
• Γάλα
• Αυγά
• Κοτόπουλο
• Μπακαλιάρος
• Τόνος
• Δημητριακά εμπλουτισμένα με Β12 (κυκλοφορούν στο εμπόριο)
Φυσικά, υπάρχουν και συμπληρώματα βιταμίνης B12 που μπορείτε να πάρετε κατόπιν σύστασης του γιατρού σας.