Μια νέα επιστημονική μελέτη εξετάζει τη σχέση της βιταμίνης C με την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τη μυϊκή μάζα.
Η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης C καθώς μεγαλώνετε μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περίπου 13.000 άνδρες και γυναίκες στο πλαίσιο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής έρευνας για τον καρκίνο και τη διατροφή.
Οι ερευνητές εξέτασαν άτομα ηλικίας 42 έως 82 ετών και συνέκριναν την πρόσληψη βιταμίνης C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, με τη σκελετική μυϊκή μάζα. Βρήκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ των δύο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C, ιδιαίτερα μέσω τροφών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία.
Περισσότεροι μύς, λιγότερα προβλήματα
Η απώλεια σκελετικού μυός που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της πρόσφατης μελέτης, Alisa Welch, καθηγήτρια διατροφής στην Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου του East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο.«Άτομα άνω των 50 χάνουν έως και 1 τοις εκατό της μάζας των σκελετικών μυών τους κάθε χρόνο, και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το συναρπαστικό στα ευρήματά μας είναι ότι η βιταμίνη C είναι άμεσα διαθέσιμη και θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για πολλούς ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν» επισημαίνει.
Η απώλεια μυϊκής μάζας σχετίζεται με:
- Αυξημένη αδυναμία.
- Υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
- Γενική αδυναμία.
- Αυξημένο σωματικό λίπος.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών του σώματος από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αλλοίωση των μυών εάν δεν ελεγχθούν.
Βιταμίνη C κατά της οστεοπόρωσης
Εκτός από τη μυϊκή μάζα, η βιταμίνη C έχει επίσης επισημανθεί σε μια άλλη πρόσφατη μετα-ανάλυση, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nutrients, που σχετίζεται με τη γήρανση, αυτή τη φορά για το ρόλο της στην υγεία των οστών και ιδιαίτερα στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2000 και 2020 σχετικά με τη βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά, τον μεταβολισμό των οστών, την οστεοπόρωση και την απώλεια οστών, εξετάζοντας συνολικά 66 μελέτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η βιταμίνη C φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αυτό είναι πιθανό επειδή η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες ότι έχει θετική επίδραση στον σχηματισμό οστών διεγείροντας το κολλαγόνο και οδηγεί επίσης σε αυξημένη οστική πυκνότητα.
«Πηγές» βιταμίνης C
Τα τρόφιμα που αποτελούν «πηγές» της βιταμίνης C περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, τις κόκκινες πιπεριές, τις ντομάτες, τα ακτινίδια, τα λεμόνια, τις φράουλες αλλά και τα πορτοκάλια. Επιλογές όπως αυτές όχι μόνο ενισχύουν την πρόσληψη βιταμίνης C αλλά παρέχουν επίσης πολλές βιταμίνες, μέταλλα όπως και φυτικές ίνες. «Η υγιής γήρανση περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή» επισημαίνουν οι ερευνητές, προτρέποντάς μας να ξεκινήσουμε από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.