Βιταμίνη D: ο φύλακας της καρδιάς

Παλαιότερες έρευνες είχαν αποδείξει πως η βιταμίνη D, η πιο “φιλική” βιταμίνη προς την καρδιά, μπορεί να διορθώσει βλάβες που έχουν προκληθεί στην καρδιά λόγω διαβήτη, υπέρτασης ή αθηροσκλήρωσης, αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας λένε ότι μπορεί και να προφυλάξει τους ηλικιωμένους, ανεξαρτήτως φύλου, από την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

H κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία που μπορεί να ξεπεράσει τους 150 παλμούς το δευτερόλεπτο και που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και πάνω από μία ώρα), αφορά κυρίως τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας – υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 80 ετών το 10% των ανθρώπων έχει κολπική μαρμαρυγή.

Εκτός όμως από την προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από κάποιον με φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Για την αντιμετώπισή της συστήνεται δίαιτα, διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση, διαχείριση των παραγόντων κινδύνου αλλά και χορήγηση φαρμάκων και, όταν αυτά δεν είναι αρκετά, επέμβαση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::