Γεωργιάδης: «Γιατροί από γειτονικά νοσοκομεία θα συνδράμουν τη λειτουργία της ΜΕΘ του ΓΝ Άρτας»

Η δημοσίευση για το κλείσιμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας λόγω έλλειψης εντατικολόγων προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι η λειτουργία της μονάδας δεν έχει ανασταλεί και ότι θα υποστηριχθεί από γιατρούς που θα μετακινηθούν από γειτονικά νοσοκομεία.

Αναλυτικά η ανάρτηση Γεωργιάδη έχει ως εξής:

«Σχετικά με τη ΜΕΘ του ΓΝ Άρτας ενημερώνουμε ότι δεν ανεστάλη η λειτουργία και ότι αντιμετωπίζονται οι όποιες δυσλειτουργίες προέκυψαν και προκάλεσαν τα αρνητικά δημοσιεύματα. Το ιατρικό προσωπικό της ΜΕΘ του νοσοκομείου θα ενισχυθεί με την άμεση πρόσληψη μιας επικουρικής ιατρού. Επιπλέον, θα συνδράμουν τη ΜΕΘ ιατροί που θα μετακινηθούν από όμορα νοσοκομεία για την κάλυψη των κενών της εφημερίας τόσο του Ιουλίου όσο και του Αυγούστου. Τόσο η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε αγαστή συνεργασία με τα μεγάλα νοσοκομεία αρμοδιότητας της όσο και το Υπουργείο Υγείας έχουν ενσκήψει από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη ενίσχυσης της ΜΕΘ του ΓΝ Άρτας κ έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αδιάλειπτη κ εύρυθμη λειτουργία της για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Ευχαριστούμε όλους τους ιατρούς που καθημερινά με τις υπηρεσίες τους στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας».

Χωρίς δύο εντατικολόγους

Το θέμα με τη ΜΕΘ Άρτας προέκυψε χθες, Τετάρτη 17 Ιουλίου με σειρά δημοσιευμάτων στα οποία γίνεται λόγος υποστελέχωση της μονάδας η οποία έχει μείνει με δύο γιατρούς αντί για τέσσερις που προβλέπονται από το οργανόγραμμα.

«Όπως ενημερωθήκαμε από το Σωματείο Εργαζομένων, χθες και επ’ αόριστον έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας 7 κλινών λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Επί τρία χρόνια, τέσσερις γιατροί κράταγαν ανοικτή την ΜΕΘ, μαζί με το λειψό μεν, αλλά άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με άριστα θεραπευτικά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος κάνοντας γνωστό ότι οι δύο εντατικολόγοι έλαβαν μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να κλείσει η ΜΕΘ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε πως «το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει κάθε ημέρα και ήταν πάντα γεμάτη η ΜΕΘ με ασθενείς από την περιοχή, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να διακομίζουν τους διασωληνωμένους ασθενείς με επισφάλεια όταν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και να αναστείλει σοβαρά νευροχειρουργικά και άλλα χειρουργεία αφού δεν υπάρχει ΜΕΘ για υποστήριξη», και καλεί τον υπουργό Υγείας να προσλάβει άμεσα δύο επικουρικούς εντατικολόγους προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας.

«Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 853 κλίνες ΜΕΘΤαυτόχρονα νοικιάζουμε 176 από ιδιωτικά νοσοκομεία τις οποίες διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ. Δηλαδή, σήμερα λιγόστεψαν οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα νοσοκομεία κατά 220 κλίνες. Σταδιακά έκλεισαν λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού» κατέληγε στη δήλωσή του ο κ. Γιαννάκος.

Ερώτηση Γεροβασίλη στη Βουλή

Για το θέμα, και κατόπιν της καταγγελίας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Γεωργιάδη, καλώντας τον να απαντήσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλίσει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ του Γ.Ν. Άρτας.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και Κώστας Μπάρκας, τονίζεται ότι η αναγκαιότητα προκήρυξης δύο οργανικών θέσεων και ότι «το αίτημα που βρίσκεται στο στόμα κάθε Αρτινού είναι επιτακτικό και η Κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να αδιαφορεί».

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

«Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Γ.Ν. Άρτας.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, η οποία είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας στελεχώνεται πλέον μόνο από δύο γιατρούς, “καθιστώντας έτσι ανέφικτη τη συνέχιση της λειτουργίας της (ΜΕΘ) τους επόμενους μήνες”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή-καταγγελία:

«Παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την αναγκαιότητα προκήρυξης δύο οργανικών θέσεων, τα τελευταία τρία χρόνια, ποτέ δεν εισακούστηκε το αίτημά τους και τώρα, μετά την αποχώρηση με μακροχρόνιες άδειες δύο συναδέλφων τους γιατρών, αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία της».

Το αίτημα που βρίσκεται στο στόμα κάθε Αρτινού είναι επιτακτικό και η Κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να αδιαφορεί: Υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να προκηρυχθούν άμεσα οι δύο κενές οργανικές θέσεις, με επείγουσες διαδικασίες και όχι τον Οκτώβριο, και ταυτόχρονα να προσληφθούν άμεσα δύο επικουρικοί γιατροί για να διασφαλιστεί η εύρυθμη αλλά και ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ Άρτας.

Η γενικότερη απαξίωση του Ε.Σ.Υ. από την Κυβέρνηση έχει φέρει το Γ.Ν. Άρτας σε σημείο να μεταφέρονται ασθενείς σε έτερο νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων.

Ο κίνδυνος μη λειτουργίας της ΜΕΘ, όμως, θέτει πραγματικά την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλίσει την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ του Γ.Ν. Άρτας;»

Μοιραστείτε την ανάρτηση::