Γεωργιάδης: «Με τις αυξήσεις που έγιναν δεν θα υπάρχουν φάρμακα σε χρόνια έλλειψη»

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων, στις ελλείψεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς και στις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κανάλι Action24, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «υπήρχαν φάρμακα που ήταν σε χρόνια έλλειψη, αλλά αυτό το πρόβλημα θα λυθεί. Η απόφαση ήταν δύσκολη και είχε απασχολήσει τουλάχιστον 4-5 υπουργούς πριν από εμένα. Δεν υπήρχε άλλη λύση».

Επιπλέον, ανέφερε ότι μόλις η νέα ΚΥΑ δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις για προσλήψεις προσωπικού με τα νέα κίνητρα. Εκτίμησε ότι τα νέα κίνητρα θα οδηγήσουν σε αυξημένη προσέλευση ιατρικού προσωπικού, τονίζοντας ότι οι γιατροί που υπηρετούν σε περιφερειακά νοσοκομεία είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά ίσως αυτό το διάστημα να μειωθεί. Τόνισε ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τα θεσπισμένα κίνητρα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων.

Οι αναμονές και τα ράντζα

Για τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία και την περίπτωση του «Αττικόν», είπε: «Ράντζα γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε. Το μόνο νοσοκομείο που βγάζει ράντζα είναι το Αττικόν και ο λόγος είναι διπλός. Δέχεται πάρα πολύ κόσμο γιατί είναι πάρα πολύ καλό νοσοκομείο και όλοι επιλέγουν να πάνε εκεί στην εφημερία του και ο δεύτερος λόγος είναι πως αυτή την περίοδο κάνουμε μια πολύ μεγάλη ανακατασκευή στα ΤΕΠ, τα νέα ΤΕΠ θα παραδοθούν τον Μάιο και αυτό έχει προκαλέσει κάποια δομικά προβλήματα στο νοσοκομείο. Το Αττικόν πληρώνει το τίμημα της πολύ καλής του φήμης».

Για τα οικονομικά κίνητρα που θεσπίζονται, αναφορικά με τις προσλήψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «οι νέοι γιατροί που θα πάνε στις άγονες περιοχές, θα παίρνουν επιπλέον 3.200 ευρώ τον χρόνο και αν είναι στις έξι ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα λαμβάνουν συν 7.200 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Επίσης, ο Δήμος θα μπορεί να τους δίνει δωρεάν σπίτι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στους παθολόγους, έχουμε από το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στο ΕΣΥ λείπουν κατά βάση παθολόγοι, παιδίατροι αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::