Γεωργιάδης: «Οι αυξήσεις στα φάρμακα κάλυψαν το 90% των ελλείψεων»

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων ήταν απαραίτητες για να διασφαλιστεί η παραμονή τους στην αγορά. Όπως εξήγησε, για περίπου 15 χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα μειώνονταν συνεχώς. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Αν επιθυμούμε να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα, πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό συνεπάγεται ένα κόστος. Δεν είναι δυνατόν τα φάρμακα να είναι δωρεάν. Για παράδειγμα, το φάρμακο ετοποσίδη πουλιόταν 9 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η τιμή του ήταν 50 ευρώ. Η εταιρεία προτίμησε να το αποσύρει από την ελληνική αγορά, καθώς δεν ήταν συμφέρον γι’ αυτήν. Δεν μπορώ να το εξηγήσω πιο απλά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως από τους 800 κωδικούς φαρμάκων, οι 600 σημείωσαν μικρή αύξηση από 1 έως 2 ευρώ, ενώ μόνο 30 κωδικοί είχαν σημαντικές αυξήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ευρώ. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι στόχος του είναι οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακα που χρειάζονται, καθώς η απουσία τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερη βλάβη στην υγεία τους. Επίσης, τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 οι ελλείψεις φαρμάκων ήταν στο ένα δέκατο σε σχέση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, γεγονός που αποδίδεται στην τρέχουσα πολιτική. Τα παραπάνω ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα να επιλέξουν οι πολίτες ως προσωπικό γιατρό το δικό τους ιδιώτη γιατρό ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής: «Δεν πληρώνουν οι ασθενείς στον προσωπικό γιατρό παρά μόνον εάν, κάποιος θέλει να δηλώσει ως προσωπικό γιατρό τον δικό του ιδιώτη γιατρό. Για παράδειγμα, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω έναν γιατρό που τον έχω δικό μου, τον εμπιστεύομαι, και μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να τον δηλώσω ως οικογενειακό μου γιατρό, έπρεπε να δηλώσω κάποιον από τον κατάλογο. Εμείς στο εξής θα παρέχουμε την επιλογή να μπορεί ο κάθε ασθενής να δηλώσει και το δικό του γιατρό στον οποίον ούτως ή άλλως πήγαινε και πλήρωνε».

Όσον αφορά τα νέα κίνητρα που θα δίνονται στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν ως ειδικότητα την Παθολογία ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο έχει πράγματα που συζητάγαμε πάρα πολλά χρόνια. Ένα από αυτά είναι ότι δίνουμε πολύ σοβαρά κίνητρα οικονομικά, για να επιλέξει κάποιος απόφοιτος της ιατρικής, την ειδικότητα του παθολόγου. Πάνε πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Για να πηγαίνουν περισσότεροι δώσαμε κίνητρα. Προσδοκούμε με αυτό να έχουμε σε λίγα χρόνια αρκετούς παθολόγους στην Ελλάδα. Δε λέω αύριο, γιατί έχει κάποιον χρόνο η ειδικότητα, έτσι;».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::