Γεωργιάδης: Στο μικροσκόπιο γιατροί και φαρμακεία για παράνομη διάθεση φαρμάκων

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε εντατικούς ελέγχους σε ιατρούς και φαρμακεία, καθώς και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του συστήματος συνταγογράφησης, μετά την εξάρθρωση κυκλώματος που προκάλεσε ζημία άνω των 3,5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε βελτιώσεις στο σύστημα συνταγογράφησης για την αντιμετώπιση των φαινομένων έκδοσης πλαστών ιατρικών συνταγών. Το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε δραστηριοποιούνταν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, συνταγογραφώντας χιλιάδες φάρμακα τα οποία δεν κατέληγαν σε ασθενείς, αλλά μεταπωλούνταν στο εξωτερικό, επιφέροντας σοβαρή οικονομική ζημία στον ΕΟΠΥΥ.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι, παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι τεχνικά εφικτή η έκδοση εικονικών συνταγών, χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ ατόμων που δεν μπορούν να το αντιληφθούν και να το καταγγείλουν. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας που θα στέλνει ένα μήνυμα επιβεβαίωσης (OTP) στο κινητό του ατόμου του οποίου το ΑΜΚΑ χρησιμοποιείται, ώστε να δίνεται έγκριση για τη συνταγογράφηση.

Στοχευμένοι έλεγχοι

Η υπόθεση του κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται γιατροί και φαρμακοποιοί, φαίνεται πως αποτέλεσε το έναυσμα για εκτεταμένους ελέγχους. Η αρχή θα γίνει με τη συνταγογράφηση και διάθεση Οzempic.

«Θα στείλω έγγραφο στον ΕΟΦ ώστε να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στο τι έχουν εκτελέσει τα διάφορα φαρμακεία και τι έχουν σε απόθεμα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, το Ozempic είναι φάρμακο που απαγορεύεται η εξαγωγή του και η χορήγησή του χωρίς ιατρική συνταγή.

«Άρα, μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε εάν υπάρχει φαρμακείο που έχει κάνει οποιουδήποτε είδους λοβιτούρα με το Ozempic και θα πάνε στοχευμένοι έλεγχοι», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Έχω δώσει εντολή να ελεγχθούν όλοι οι γιατροί που κάνουν υπερσυνταγογράφηση και μάλιστα όχι μόνο από τον ΕΟΠΥΥ, που ήδη κάνουν τους σχετικούς ελέγχους και έχουν κληθεί σε απολογία πάνω από 100 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση, αλλά και από τον ΕΟΦ, καθώς θα ζητήσω να υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση εκτέλεσης άυλης συνταγογράφησης σε σχέση με τι παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες ανά φαρμακείο».

«Εφόσον έχω την πολιτική βούληση να ελέγξω απολύτως το τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, είτε αφορά σε γιατρούς, είτε αφορά σε φαρμακαποθήκες, είτε αφορά σε φαρμακοποιούς, θα τα βρούμε όλα. Έναν-έναν, δεν θα μας γλιτώσει κανένας. Το ξεκαθαρίζω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Νοσοκομεία

Αναφερόμενος στο θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως ήδη έχουν προσληφθεί 50 επικουρικοί νοσηλευτές στο νοσοκομείο της Ρόδου.

«Το καλοκαίρι που επισκέφθηκα τη Ρόδο ανακοίνωσα ότι θα πάρουμε 50 νοσηλευτές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ήδη πάρει 50 επικουρικούς νοσηλευτές μέσα από τον πίνακα που ανοίξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε για το νοσοκομείο της Καβάλας. Όποιος νοσηλευτής επιθυμεί να εργαστεί σε ένα νοσοκομείο πλησίον της οικίας του θα βρει ανοιχτή θέση επικουρικού νοσηλευτή και θα τον προσλάβουμε αμέσως. Οι μόνιμες θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί, έχουμε αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικούς προσωρινούς πίνακες από το ΑΣΕΠ από τρεις διαφορετικές προσκλήσεις. Και βεβαίως ετοιμάζουμε την κατανομή προσλήψεων για το 2025, όπου μεγάλη μερίδα θα αφορά θέσεις νοσηλευτών», ανέφερε .

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας στόχος είναι τουλάχιστον 37 χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία να γίνουν από το Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2025. «Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε πάρα πολύ τη λίστα αναμονής. Αυτός ο δείκτης σήμερα είναι περίπου 67,5 χιλιάδες άνθρωποι. Με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει αυτός ο δείκτης να πάει πάρα πολύ χαμηλά, όσο χαμηλότερα δεν υπήρξε ποτέ. Άρα, πρακτικά θα έχουμε μειώσει τις αναμονές κάτω από το μισό», σημείωσε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::