Οι περισσότεροι μέχρι τώρα πιστεύαμε πως ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας για να τα καθαρίσουμε από την περιβαλλοντική σκόνη. Κι όμως, αυτό είναι εντελώς λάθος!
Ωστόσο, αν η λειτουργία τους ήταν απλώς να μην στεγνώνουν, θα ανοιγόκλειναν τα μάτια μας λιγότερο. -Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου 14-17 φορές το λεπτό, πράγμα που σημαίνει 20.000 φορές την ημέρα.
Και παρόλο που κάθε «ανοιγοκλείσιμο» των ματιών διαρκεί μόνο μεταξύ 0,1 και 0,4 δευτερολέπτων, συνολικά αυτό σημαίνει ότι περνάμε σχεδόν το 8% των ωρών που είμαστε ξύπνιοι με κλειστά μάτια..
Τώρα, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών την ώρα που οι άνθρωποι παρακολουθούσαν μια σειρά ερεθισμάτων, όπως μοτίβα που είχαν διαφορετικά επίπεδα φωτός.
Στη συνέχεια το συνδύασαν αυτό με υπολογιστικά μοντέλα και φασματική ανάλυση – η οποία εκτιμά την ισχύ των σημάτων – για να καταλάβουν πώς το ανοιγοκλείσιμο των ματιών επηρεάζει την όραση και τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος την επεξεργάζεται.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταχεία κίνηση του βλεφάρου κατά τη διάρκεια ενός βλεφαρίσματος αλλάζει τα μοτίβα φωτός που διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή. Αυτό στέλνει έναν διαφορετικό τύπο οπτικού σήματος στον εγκέφαλο σε σύγκριση με όταν τα μάτια μας είναι ανοιχτά και επικεντρωμένα σε κάτι.
Ο συγγραφέας Bin Yang δήλωσε: “Σε αντίθεση με την κοινή παραδοχή, τα ανοιγοκλείσματα βελτιώνουν – και όχι διαταράσσουν – την οπτική επεξεργασία, αντισταθμίζοντας επαρκώς την απώλεια στην έκθεση του ερεθίσματος”.