Γιατί οι άνθρωποι είναι τα μοναδικά όντα που έχουν πηγούνι;

Μπορεί να φαίνεται μια απλή παρατήρηση αλλά οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί οι άνθρωποι είναι τα μοναδικά ζώα του πλανήτη που έχουν πηγούνι.

Ακόμη και οι χιμπατζήδες και οι γορίλες, τα πιο κοντινά γενετικά ξαδέρφια μας, δεν έχουν πηγούνι. Αντί να προεξέχουν προς τα εμπρός, οι κάτω γνάθοι τους γέρνουν πίσω από τα μπροστινά τους δόντια. Ακόμη και οι Νεάντερταλ δεν είχαν πηγούνι – τα πρόσωπά τους απλώς κατέληγαν σε ένα επίπεδο, γράφει ο Ed Yong στο Atlantic.

Τον τελευταίο αιώνα, οι επιστήμονες έχουν προτείνει πολλές θεωρίες για να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι ανέπτυξαν το πηγούνι, από το να μας βοηθάει να μασάμε το φαγητό μέχρι στο να μιλάμε. Ο Pampush υποστηρίζει ότι πολλές από αυτές τις θεωρίες δεν μπορούν να εξηγηθούν αναλυτικά. Ο ίδιος δημοσίευσε μια άλλη ιδέα αυτή πρόσφατα στο περιοδικό Evolutionary Anthropology.

Μία από τις πιο δημοφιλείς ιδέες είναι ότι οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν το πηγούνι για να ενισχύσουν τις κάτω γνάθους μας ώστε να αντέχουν τις πιέσεις της μάσησης. Σύμφωνα όμως με τον Pampush, το πηγούνι βρίσκεται σε λάθος σημείο για να ενισχύσει τη γνάθο. Όσο για το αν μας βοηθάει να μιλάμε, αμφιβάλλει ότι η γλώσσα παράγει αρκετή δύναμη για να το κάνει αυτό απαραίτητο. Άρα μέχρι και σήμερα το πηγούνι παραμένει ένα μυστήριο και κανείς δεν ξέρει που ακριβώς χρησιμεύει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::