Σχετικά πρόσφατα οι σπόροι chia εντάχθηκαν στη διατροφή μας. Γνωρίζουμε ότι είναι υπερτροφή, όμως οι επιστήμονες τους χαρακτηρίζουν θαυματουργούς.
Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και ωμέγα λιπαρά οξέα. Παρακάτω, θα δούμε τι είναι οι σπόροι chia και από ποιο φυτό προέρχονται, ποιες είναι ιδιότητες τους και πώς μπορούμε να τους καταναλώσουμε εύκολα και γρήγορα στη διατροφή μας σε απολαυστικές συνταγές.
Τι είναι ακριβώς οι σπόροι chia;
Οι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό Salvia Hispanica, που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική. Οι μικροί μαύροι σπόροι με τα θρεπτικά τους συστατικά είναι κατάλληλοι ακόμη και για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Περιέχουν, όπως προαναφέραμε, καλά λιπαρά και είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες και αποτελούσαν, μάλιστα, μέρος της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια.
Επίσης, έχουν αντιοξειδωτική δράση που βοηθά στην καταπολέμηση της ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και κατά συνέπεια επισπεύδουν τη γήρανση του οργανισμού, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.
Πώς μας βοηθούν στην υγεία μας;
Οι σπόροι chia περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για αυτό και θεωρούνται μία υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας. Μεταξύ αυτών, οι σπόροι είναι πλούσιοι σε:
- Ωμέγα λιπαρά οξέα
- Φυτικές ίνες
- Βιταμίνες του συμπλέγματος B
- Μαγνήσιο
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Βιταμίνη A
- Βιταμίνη E
- Φώσφορο
- Ψευδάργυρο
- Πρωτεΐνες
Επίσης, απορροφούν περισσότερο από 10 φορές το βάρος τους σε νερό με αποτέλεσμα να νιώθετε κορεσμό, συμβάλλοντας στις προσπάθειές σας για έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ποιες είναι οι ιδιότητες που έχουν;
Οι σπόροι chia βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και στο αδυνάτισμα, όπως αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, συμβάλλουν στη μείωση του γλυκαιμικού φορτίου, γεγονός που τους καθιστά ιδανικό τρόφιμο για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε αυτούς τους μικροσκοπικούς σπόρους είναι πολύτιμα για την υγεία των οστών και είναι ιδανική επιλογή για όσους είναι vegan και δε λαμβάνουν τα συστατικά αυτά μέσω της διατροφής τους στο έπακρο. Τέλος, τα λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα και οι βιταμίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες.
Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε τους σπόρους αυτούς;
Τους σπόρους chia μπορείτε να τους καταναλώσετε σε διάφορες μορφές, όπως smoothies, μπάρες δημητριακών, σε σαλάτες, ως topping σε ομελέτες, σε γιαούρτι κ.ά. Ας δούμε τρεις συνταγές που θα σας εμπνεύσουν:
Smoothie μπανάνας με σπόρους chia
Σε ένα μπλέντερ βάλτε:
- Γάλα αμυγδάλου,
- 1 παγωμένη μπανάνα,
- μισό φλιτζάνι γιαούρτι και
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Χτυπήστε καλά και μόλις γίνουν ένα μίγμα, ρίξτε 2 κ.σ. σπόρους τσια και ανακατέψτε καλά. Το ρόφημά σας είναι έτοιμο να το απολαύσετε.
Vegan «ρυζόγαλο» χωρίς μαγείρεμα
Είναι δυνατόν η απόλαυση να είναι εύκολη και χωρίς ενοχές; Κι όμως! Σε ένα φλιτζάνι φυτικού γάλακτος της προτίμησης σας, ρίξτε 3 κ.σ. σπόρους chia και αφήστε το στο ψυγείο όλη νύχτα. Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και απολαύστε το την επόμενη ημέρα!
Σαλάτα bufala με σπόρους chia και βαλεριάνα
Θα χρειαστείτε:
- Ένα κομμάτι mozzarella bufala,
- ένα καρότο τριμμένο,
- φράουλες,
- φύλλα βαλεριάνας και
- μια φρέσκια σαλάτα της επιλογής σας
Ψιλοκόβετε τα υλικά στο μέγεθος της αρεσκείας σας και συνοδεύετε με αγουρέλαιο, λίγο αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia. Καλή σας απόλαυση!
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες για αυτό συνίσταται να μην το παρακάνετε. Δυο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι υπέραρκετές. Άτομα με εκκολπωμάτωση πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπόρων chia, αν δε συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους. Αν σας προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως αέρια ή τυμπανισμό, διακόψτε ή μειώστε την ποσότητα που καταναλώνετε. Αν και τα οφέλη για το γαστρεντερικό σύστημα είναι πολλά, οι φυτικές ίνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν καταναλώνουν φυτικές ίνες, όπως όσοι πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.