Γιατί τα αλλαντικά συμβάλλουν στην αύξηση κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Δύο νέες ανασκοπήσεις ερευνών προστέθηκαν στα αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, με έμφαση στον διαβήτη τύπου 2.

Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά, νιτρικά άλατα και υψηλά επίπεδα νατρίου, τα οποία συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεγμονών, την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη και την αύξηση του σωματικού βάρους – παράγοντες που αποτελούν κύριους κινδύνους για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Η κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων περιλαμβάνει όχι μόνο τα προφανώς ανθυγιεινά προϊόντα, όπως το μπέικον, αλλά και προϊόντα που θεωρούνται ενδεχομένως πιο υγιεινά, όπως τα λουκάνικα γαλοπούλας και τα διάφορα αλλαντικά.

Tα μη επεξεργασμένα κρέατα είναι η φρέσκια μοσχαρίσια μπριζόλα, το στήθος κοτόπουλου, οι χοιρινές μπριζόλες και ο κιμάς μοσχαρίσιος, κοτόπουλου ή χοιρινού, προϊόντα που αγοράζουμε από τον κρεοπώλη της εμπιστοσύνης μας

Ας δούμε και τις πιο επικίνδυνες ποσότητες που προέκυψαν από ανάλυση δεδομένων σχεδόν 2.000.000 ενηλίκων που συμμετείχαν σε 31 μελέτες σε 20 χώρες, επί μια δεκαετία.

  • Για κάθε 51 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνουμε κάθε μέρα, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται κατά 15%. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα μεσαίου μεγέθους λουκάνικο ή 2 με 3 φέτες μπέικον.
  • Για κάθε 99 γραμμάρια κόκκινου κρέατος που τρώμε κάθε ημέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10%. Είναι το μέγεθος μιας μικρής μπριζόλας.
  • για κάθε 113 γραμμάρια πουλερικών την ημέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 8%, όπως έδειξαν ευρωπαϊκές μελέτες

Η ιδανική ποσότητα κρέατος

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να εξαφανίσουμε τα επεξεργασμένα κρέατα από τη διατροφή μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα διαχειριζόμαστε ως «λιχουδιά», δηλαδή κάτι που τρώμε μια φορά στο τόσο. Σε ό,τι αφορά το κόκκινο κρέας, ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για ακριβείς ποσότητες που είναι ασφαλής.

Με βάση ωστόσο τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία η συνιστώμενη ποσότητα είναι έως δυο μερίδες την εβδομάδα -περίπου μια μικρή χοιρινή μπριζόλα ή δυο κεφτεδάκια πάνω από τα μακαρόνια μας.

Οι βλάβες από τα αλλαντικά

Στο ερώτημα ποιο αλλαντικό συμβάλλει περισσότερο στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 η απάντηση είναι «όλα». Και το σαλάμι και το ζαμπόν και ό,τι άλλο «κυκλοφορεί» ως αλλαντικό είναι επικίνδυνο όταν κάνουμε τακτική κατανάλωση, αφού όλα είναι επεξεργασμένα κρέατα. Τα επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών διαφέρουν μεν, ελαφρώς μεταξύ τους, αλλά οι συνολικές επιπτώσεις στην υγεία είναι παρόμοιες.

  • Η περίσσεια νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την πίεση στην καρδιά μας.
  • Τα κορεσμένα λίπη συμβάλουν στην απόφραξη των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ανθυγιεινά λίπη συμβάλουν στην αύξηση βάρους, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πενήντα (50) γραμμάρια επεξεργασμένο κρέατος ζυγίζουν οι δυο φέτες ζαμπόν. Αν τρώτε κάθε ημέρα αυτές τις δυο φέτες ζαμπόν, αυξάνετε κατά 15% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην προσεχή δεκαετία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::