Γιατί όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια πρέπει να κάνουν γιόγκα

Σύμμαχος όσων πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια αποδεικνύεται η γιόγκα σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

«Οι ασθενείς που έκαναν γιόγκα παράλληλα με τη λήψη των φαρμάκων τους ένιωθαν καλύτερα, μπορούσαν να κάνουν περισσότερα πράγματα και είχαν πιο γερή καρδιά από εκείνους που έπαιρναν μόνο φάρμακα για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ajit Singh από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και την Ακαδημία Ανώτατης Εκπαίδευσης Manipal στην Ινδία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, προκαλώντας στους ασθενείς κόπωση και λαχάνιασμα και καθιστώντας τους ανίκανους να συμμετέχουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές επέλεξαν 40 άτομα να συμμετάσχουν σε συνεδρίες γιόγκα και 45 ασθενείς να παίρνουν απλώς τα φάρμακά τους ως ομάδα ελέγχου.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα της γιόγκα διδάχθηκαν μια πρακτική γιόγκα που εστιάζει στην αναπνοή, τον διαλογισμό και τη χαλάρωση. Στη συνέχεια, τους συμβούλευσαν να συνεχίσουν τη γιόγκα μόνοι τους στο σπίτι, σε 50λεπτες συνεδρίες μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έλεγξαν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς όλων των συμμετεχόντων στην αρχή της δοκιμής, έξι μήνες μετά και ένα χρόνο μετά.

Η ομάδα μέτρησε την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα, τη λειτουργία του κύριου θαλάμου άντλησης, καθώς και την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, το σωματικό βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος.

Η ομάδα της γιόγκα παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις σε όλες αυτές τις μετρήσεις, τόσο στους έξι μήνες όσο και στον ένα χρόνο, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι ασθενείς που έκαναν γιόγκα είχαν πιο υγιείς καρδιές και ήταν πιο ικανοί να εκτελούν συνηθισμένες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και το ανέβασμα σκαλοπατιών, σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν μόνο φάρμακα», δήλωσε ο Singh.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν γιόγκα και στη συνέχεια να εκπαιδευτούν από έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να παίρνουν τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός αν ο γιατρός τους πει το αντίθετο.

«Η γιόγκα μπορεί να είναι ακατάλληλη για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με σοβαρά συμπτώματα, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη μελέτη μας», δήλωσε ο Singh.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::