Για ποιον λόγο μπορεί να καθυστερήσει η περίοδος εκτός από την εγκυμονύση

Η εγκυμοσύνη είναι η βασική και πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία καθυστερεί η περίοδος της γυναίκας. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το τεστ βγαίνει αρνητικό;

Οι διαταραχές της περιόδου εμφανίζονται στο 14-25% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στη συνέχεια του άρθρου, παρουσιάζονται οι συνηθέστεροι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση ή απώλεια της έμμηνου ρύσης.

Δεν είμαι έγκυος, έχω όμως καθυστέρηση – Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στις περισσότερες γυναίκες ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, συνήθως, διαρκεί 28 ημέρες. Ωστόσο, επειδή ο κάθε οργανισμός διαφέρει, φυσιολογικός θεωρείται ο κύκλος που κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες. Όταν είναι μεγαλύτερος κατά 5 ημέρες από τον συνηθισμένο, τότε θεωρείται πως υπάρχει καθυστέρηση. Εφόσον έχει αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης, καταστάσεις που μπορεί να αποτελέσουν αιτία καθυστέρησης της περιόδου είναι οι ακόλουθες:
Στρες
Είναι γνωστό πως το στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Το έντονο ή χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τον υποθάλαμο, το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την έκκριση των αναπαραγωγικών ορμονών και τη ρύθμιση της περιόδου, προκαλώντας διακοπή της ωορρηξίας και κατ’ επέκταση της εμμηνόρροιας.
Εάν πιστεύετε πως η καθυστέρηση της περιόδου οφείλεται σε αυξημένο στρες, βρείτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε και να χαλαρώσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές αναπνοήςνα μιλήσετε με ένα φίλονα ασκηθείτε ή ακόμα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι διαχείρισης του στρες. Αναζητήστε και επιλέξτε εκείνον που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς. Όταν θα είναι πλέον διαχειρίσιμο, ο κύκλος θα επιστρέψει στον φυσιολογικό του ρυθμό.
Υπερβολική άσκηση
Η έντονη σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σε διάφορες ορμόνες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο. Συνήθως, επηρεάζονται άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος ή μικρή ποσότητα λίπους.
Μία έως δύο ώρες καθημερινής άσκησης δε θεωρείται πως μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Συνήθως, χρειάζονται πολλές ώρες απαιτητικής προπόνησης σε καθημερινή βάση για να συμβεί αυτό.
Εάν σκοπεύετε να προπονηθείτε σε έντονους ρυθμούς, καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, ώστε να σας προτείνει τρόπους που θα βοηθήσουν το σώμα να ανταπεξέλθει στις έντονες απαιτήσεις. Κάποιοι από αυτούς τους τρόπους είναι:

  • ο εμπλουτισμός της διατροφής με θρεπτικές τροφές που ενισχύουν την ενέργεια
  • και οι τεχνικές διατάσεων που μειώνουν το σωματικό στρες.

Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Διαταραχές του, όπως ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός, μπορούν να αποτελέσουν αιτία καθυστέρησης ή απώλειας της περιόδου. Η ρύθμιση της ομαλής λειτουργίας του με τη συμβολή ενός ενδοκρινολόγου είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του οργανισμού.
Ασθένεια
Πολλές φορές μετά από κάποια λοίμωξη παρατηρείται καθυστέρηση της περιόδου. Η κατάσταση αυτή είναι παροδική και η περίοδος επανέρχεται μόλις ο οργανισμός ανακάμψει. Υπάρχουν όμως και κάποιες χρόνιες παθήσεις που φαίνεται να σχετίζονται με διαταραχές στον κύκλο. Σε αυτές ανήκουν ο διαβήτης, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο Cushing κ.ά..
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχηματίζονται κύστες στις ωοθήκες λόγω ορμονικών διαταραχών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση της περιόδου ή ακόμα και αμηνόρροια. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή, ώστε να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου.
Αντισυλληπτικά χάπια
Με την έναρξη ή τη διακοπή μιας αγωγής με αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, που όμως δε θεωρούνται επικίνδυνες. Ωστόσο, εάν αυτή η κατάσταση σας δημιουργεί ανησυχία καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.
Πρόωρη εμμηνόπαυση
Η μέση ηλικία των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είναι τα 52 έτη. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις ατόμων στα οποία μπορεί να συμβεί πριν τα 40 έτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός προτείνει την κατάλληλη θεραπεία με βάση το ιστορικό της κάθε γυναίκας.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως οι αλλαγές ωραρίου εργασίας, οι ακανόνιστες ώρες ύπνου, η αλλαγή κατοικίας ή χώρας μπορούν να αποσυντονίσουν το βιολογικό σας ρολόι και να κάνουν την περίοδο απρόβλεπτη. Τέτοιες αλλαγές δεν προκαλούν αμηνόρροια, αλλά μπορεί να κάνουν την περίοδο να αρχίσει νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο.

Μεταβολές στο σωματικό βάρος είναι δυνατόν να προκαλέσουν καθυστέρηση;

Εκτός όλων των παραπάνω, οι αλλαγές στο σωματικό βάρος αποτελούν ένα συχνό λόγο που μπορεί καθυστερήσει την έμμηνο ρύση. Σύμφωνα με μελέτες, οι εξαντλητικές δίαιτες που προκαλούν απότομη απώλεια βάρους ή η αύξηση βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν σε ασταθή κύκλο.
Η έλλειψη επαρκούς σωματικού λίπους και θρεπτικών συστατικών προκαλεί μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων που μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία, προκαλώντας καθυστέρηση ή ακόμα και απώλεια περιόδου. Με αυτόν το τρόπο, ο οργανισμός προστατεύεται από μία εγκυμοσύνη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη καταπονημένο σώμα.
Από την άλλη μεριά, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και κατά συνέπεια ανωμαλίες στον κύκλο. Επιπλέον, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με το πρόβλημα της υπογονιμότητας.
Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα -με τη συμβολή ειδικού- είναι το κλειδί για να επανέλθει ο κύκλος στη φυσιολογική του ροή.

Τι θα πρέπει να κάνω, αν διαπιστώσω καθυστέρηση στην περίοδό μου;

Εάν διαπιστώσετε καθυστέρηση της περιόδου και είστε σεξουαλικά ενεργή το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι τεστ εγκυμοσύνης. Εφόσον βγει αρνητικό, αναλογιστείτε αν έχετε αλλάξει πρόσφατα κάτι στην καθημερινότητα σας, όπως τη διατροφή, την ένταση της άσκησής, κάποια φαρμακευτική αγωγή κ.ο.κ.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον γιατρό

Εάν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη ή «χάσατε» μία, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν εκεί. Εκείνος μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση του προβλήματος και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή. Θα ήταν πολύ βοηθητικό για τη διάγνωση να κρατάτε ένα ημερολόγιο περιόδου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::