Για την αναβάθμιση 9 Κέντρων Υγείας υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας καθώς και για την προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Α.Π.Θ υπέγραψε στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν αφορούν τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρειας, Κρύας Βρύσης, Λιτοχώρου, Αριδαίας, Λαγκαδά, Σκύδρας, Διαβατών, Κουφαλίων και Χαλάστρας, προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ καθώς και το έργο της προσθήκης Νέας Πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας του Α.Π.Θ., προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της αναβάθμισης των υποδομών της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Υγείας και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικότερα, τα έργα που θα υλοποιηθούν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ και αφορούν δράσεις τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Ήδη, σε οκτώ Νοσοκομεία της 3ης Υ.ΠΕ έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την αναβάθμιση – ανακαίνιση & εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ, προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στις δράσεις για τις υποδομές των Κέντρων Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει έργα σε 4 Κέντρα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, – Αμύνταιο, Τσοτύλι, Άργος Ορεστικό και Σέρβια καθώς και στο Κ.Υ. Άρνισσας-, όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις προυπολογισμού 19 εκατ. ευρώ.

Η μέχρι σήμερα ολοκλήρωση των συμβάσεων έργων μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στην 3η Υ.ΠΕ αγγίζει το 57% του συνολικού σχεδιασμού.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει αποδειχθεί και κατά την πρόσφατη εμπειρία της ταχείας ολοκλήρωση και παράδοσης του έργου «Επείγουσας αποκατάστασης του 2ου ορόφου του Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς» στο Γ.Ν.Θ. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ», προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχα πρώτος ζητήσει τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαίρομαι που λίγο αργότερα, ο προκάτοχός μου τότε στο Υπουργείο Υγείας Θάνος Πλεύρης ακολούθησε τον ίδιο δρόμο και τώρα υπογράφουμε τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις υλοποίησης έργων ανακαίνισης σε 157 από τα 312 Κέντρα Υγείας της χώρας και σε 85 από τα 105 νοσοκομεία. Είναι το μεγαλύτερο έργο ανακαίνισης κτιριακών υποδομών του δημοσίου συστήματος υγείας από καταβολής ελληνικού κράτους και μου δημιουργεί μεγάλη περηφάνια και χαρά που συμβαίνει επί της δικής μου πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο αυτό . Είμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της 3ης ΥΠΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον διοικητή της ΥΠΕ που συντόνισε τις όλες διαδικασίες. Υπογράφουμε τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις για εννέα Κέντρα Υγείας και για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και προχωρούμε σε ριζική ανακαίνιση του κτιριακού τους εξοπλισμού. Σε λιγότερους από 12 μήνες, οι συμπολίτες μας θα έχουν καινούργια Κέντρα Υγείας, όπου μαζί με την υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, θα είναι στη διάθεση των συμπολιτών μας με τελείως αναβαθμισμένες παροχές υπηρεσιών υγείας. Νομίζω ότι παρά την δικαιολογημένη πολλές φορές κριτική των συμπολιτών μας για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας εκτελεί σήμερα ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης του κτιριακού του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα μεγάλα προγράμματα αγοράς ιατροτεχνικού εξοπλισμού. Ολα αυτά μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε με τα απογευματινά χειρουργεία, τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ και άλλα πολλά, δημιουργούμε ένα νέο ΕΣΥ που σύντομα οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν τη χρησιμότητα όλων αυτών και την ορθότητά τους».

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε:

«Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, όπως είπε και ο υπουργός είναι ότι πραγματικώς ξεκινάει μια καινούργια εποχή για το ΕΣΥ . Η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση . Την αντιμετωπίσαμε νομίζω με έναν τρόπο επαρκέστατο και από τους καλύτερους δυνατούς στην Ευρώπη , αλλά τώρα ξεκινά μια πραγματική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ η οποία έχει δύο άξονες . Ο ένας είναι η πλήρης ανακαίνιση όλων των νοσοκομείων και ο δεύτερος είναι ο πλήρης εξοπλισμός και η πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό . Και όλα αυτά συνδυάζονται με μια ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ η οποία ξεκινά ήδη με τα απογευματινά χειρουργεία αυτή την εβδομάδα».

Ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε:

«Είμαστε εδώ για να υπογραφούν οι συμβάσεις ανακαίνισης εννέα Κέντρων Υγείας και ταυτόχρονα της νέας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου για ογκολογικά και παθολογικά περιστατικά. Η 3η ΥΠΕ έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 72 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα έχουμε συμπληρώσει ήδη το 57% των συμβατικών υποχρεώσεων και προχωράμε στην επόμενη μέρα».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::