Πόσος χρόνος μας απομένει στη ζωή είναι άγνωστο, αλλά είναι γεγονός ότι σε πολλές κοινωνίες παγκοσμίως οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι περίπου 68,9 χρόνια, ενώ για τις γυναίκες φτάνει τα 73,9 χρόνια. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι άνδρες στην Ευρώπη ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 77,7 χρόνια, ενώ οι γυναίκες φτάνουν τα 83,3 χρόνια.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί παρατηρείται αυτή η διαφορά;
Ξεκινά με τις ορμόνες…
Οι θηλυκές ορμόνες, τα οιστρογόνα, είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα των γυναικών – τουλάχιστον, δηλαδή, μέχρι την εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδά τους μειώνονται δραστικά.
Μελέτες αναφέρουν ότι τα οιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης – η οποία αποτελεί σημαντική αιτία καρδιακών παθήσεων – βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων.
Παράλληλα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των οιστρογόνων θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων καρδιαγγειακών ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή ανεπάρκεια, καταπολεμώντας της φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία.
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο αυτή η αναπαραγωγική ορμόνη βοηθά τις γυναίκες είναι ότι μειώνει τα επίπεδα LDL, της «κακής» χοληστερόλης τους και αυξάνει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης τους.
Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επικίνδυνες συμπεριφορές
Πολυάριθμες έρευνες επισημαίνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών και οι κακές διατροφικές επιλογές.
Αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια νεφρική νόσος, η κίρρωση του ήπατος και η παχυσαρκία.
Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνες δουλειές, να οδηγούν πιο απερίσκεπτα και να παίρνουν περισσότερα ρίσκα στον αθλητισμό που οδηγούν σε ατυχήματα και τραυματισμούς.
Οι γυναίκες δεν καταπιέζουν τα συναισθήματά τους όσο οι άνδρες
Οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα και ισχυρότερες κοινωνικές συνδέσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
Αυτό το σύστημα υποστήριξης επιτρέπει στις γυναίκες να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες.
Αντίθετα, η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να αυξήσει το στρες και να ανεβάσει τα επίπεδα κορτιζόλης, να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, να βλάψει τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων του τραύματος, της κατάθλιψης και του άγχους.
Η συναισθηματική καταπίεση συνδέεται, επίσης, με αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακούς κινδύνους και ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάνε στο γιατρό
Γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι οι άνδρες, συχνά, αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό μέχρι η κατάστασή τους να επιδεινωθεί, γεγονός που οδηγεί σε χειρότερα ιατρικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, ακόμη και οι άνδρες που επισκέπτονται το γιατρό τους, δεν τον ακούνε πάντα…
Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών υπογραμμίζει ότι έως και οι μισοί άνδρες που αναζητούν ιατρική φροντίδα δεν ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού τους, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν φάρμακα όταν δεν βλέπουν τα συμπτώματά τους (π.χ. υπέρταση).