Γυναίκες Vs ανδρών- Ποιοι κοιμούνται χειρότερα και γιατί

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews, οι γυναίκες τείνουν να έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εσωτερικό τους «ρολόι» λειτουργεί περίπου έξι λεπτά πιο γρήγορα.

Το βιολογικό ρολόι μας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της καθημερινής μας λειτουργίας, καθώς καθορίζει διάφορες βιολογικές διεργασίες, όπως τον χρόνο ύπνου και φαγητού. Ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το γεγονός ότι το εσωτερικό ρολόι των γυναικών λειτουργεί ελαφρώς πιο γρήγορα σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το περιβάλλον, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην στέλνει τα σωστά μηνύματα σχετικά με τις ώρες ανάπαυσης.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων  

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του Σαουθάμπτον εξέτασαν δεκάδες ακαδημαϊκές εργασίες που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία σχετικά με το «χάσμα του ύπνου» που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία. Επιπλέον, συνολικά βαθμολογούσαν την ποιότητα του ύπνου τους χαμηλότερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες, από την άλλη, απολάμβαναν λιγότερο βαθύ ύπνο από τις γυναίκες, ήταν πιο επιρρεπείς στο ξενύχτι και είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπνική άπνοια.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά την ταχύτητα του ενσωματωμένου ρολογιού του σώματος (κιρκάδιος ρυθμός).

Οι επιστήμονες εξήγησαν πως πριν τον ύπνο, το σώμα αντιδρά σε περιβαλλοντικά στοιχεία και η θερμοκρασία του πυρήνα πέφτει ώστε να προετοιμαστούμε για την ξεκούραση που θα ακολουθήσει. Το σώμα εκκρίνει επίσης περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, η μελατονίνη εκκρίνεται νωρίτερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Η θερμοκρασία του σώματος φτάνει στην κορύφωσή της επίσης νωρίτερα.

Η συγγραφέας της μελέτης Δρ Ρένσκε Λοκ, ειδική στην ψυχιατρική με έδρα το Στάνφορντ, δήλωσε:

«Αν και αυτή η διαφορά των 6 λεπτών μπορεί να είναι μικρή, είναι σημαντική. Ο μη συγχρονισμός μεταξύ του κεντρικού ρολογιού του σώματος και του κύκλου ύπνου/αφύπνισης είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Φανταστείτε αν το ρολόι κάποιου έτρεχε σταθερά έξι λεπτά πιο γρήγορα ή πιο αργά. Σε βάθος χρόνου, αυτή η διαφορά λειτουργεί συσσωρευτικά, εντείνοντας την εσφαλμένη ευθυγράμμιση μεταξύ του εσωτερικού ρολογιού και των εξωτερικών ενδείξεων, όπως το φως και το σκοτάδι».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις γυναίκες;

«Ακόμη και μικρές διαφορές στις κιρκαδικές περιόδους μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία και ευεξία.

Η χαμηλότερη ποιότητα ύπνου σχετίζεται με το άγχος και τις καταθλιπτικές διαταραχές, οι οποίες είναι δύο φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό από τους άνδρες να διαγνωστούν με αϋπνία, αν και οι λόγοι δεν είναι απολύτως σαφείς.

Οι γυναίκες φάνηκε να έχουν επίσης έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο», επεσήμανε η Δρ Λοκ.

Και συνέχισε:

«Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έχουν την τάση να περνούν περίπου οκτώ λεπτά περισσότερα από τους άνδρες στη φάση του ύπνου χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (non-REM). Ενώ ο χρόνος που περνάμε στη non-REM φάση μειώνεται με την ηλικία, αυτή η μείωση είναι εμφανείς πολύ περισσότερο στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες».

«Η κατανόηση των διαφορών στον ύπνο για τα δύο φύλα είναι ουσιώδης για την καταπολέμηση τυχόν διαταραχών έτσι ώστε άνδρες και γυναίκες να απολαμβάνουν έναν πιο ποιοτικό ύπνο και εντέλει μια καλύτερη συνολικά υγεία», τόνισε κλείνοντας η ίδια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::