Η εμμηνόπαυση συχνά είναι μια δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες. Εκτός από τις ορμόνες, αλλάζει και η ψυχολογία της γυναίκας.
Εάν η σύντροφός σας βρίσκεται σε αυτή τη φάση της ζωής της, είναι καλό για τη σχέση σας να καταλάβετε τι της συμβαίνει, πως μπορείτε να την υποστηρίζετε και ποιες λύσεις υπάρχουν.
Το να μάθετε πώς να υποστηρίζετε τη σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης σημαίνει να ξέρετε τι περνάει και να τη βοηθάτε να βρει λύσεις και επιλογές για πιθανές θεραπείες, χωρίς να επιβάλλετε τη γνώμη σας.
Τι συμβαίνει στη σύντροφό σας στην εμμηνόπαυση
Όσα περισσότερα ξέρει ένας άνδρας για την εμμηνόπαυση, τόσο πιο “ανώδυνα” μπορεί να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος για το ζευγάρι. Η γυναίκα σταματά να έχει περίοδο, ολοκληρώνεται η αναπαραγωγική της ζωή, οι αλλαγές στη ζωή της είναι καθοριστικές.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:
• Εξάψεις
• Νυχτερινή εφίδρωση
• Αίσθημα κόπωσης
• Πονοκέφαλοι
• Ξηρότητα του κόλπου, που κάνει επώδυνο το σεξ
• Μειωμένη ερωτική διάθεση
• Αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια πρόσφατης μνήμης
• Αύξηση βάρους
• Απώλεια μαλλιών
• Συναισθηματικές διακυμάνσεις: απότομες αλλαγές διάθεσης, νευρικότητα, άγχος και μελαγχολία
Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι η αιτία για συμπεριφορές που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν. Η ξηρότητα του κόλπου μπορεί να εξηγεί γιατί μία γυναίκα μπορεί να αποφεύγει την ερωτική πράξη. Οι αλλαγές στις ορμόνες της μπορεί να εξηγήσουν μία ξαφνική “έκρηξη” ενώ φαινομενικά δεν υπήρχε λόγος.
Υπάρχουν τρόποι να καταλάβει και να βοηθήσει ο άνδρας τη σύντροφό του στην εμμηνόπαυση.
Έμφαση στην επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Ρωτήστε τη σύντροφό σας πως νιώθει, τι περνάει τώρα που είναι στην εμμηνόπαυση, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Θυμηθείτε ότι ορισμένα θέματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ίσως χρειάζεται χρόνος για να ανοιχτεί. Μοιραστείτε μαζί της τα συναισθήματά σας και δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταλάβει πως σας επηρεάζουν οι πράξεις της και πως μπορεί να σας πληγώνουν τα “κατηγορώ” της. Μπορεί να είναι κάτι απλό, να σας κατηγορήσει ότι εσείς φταίτε που δεν μπόρεσε να κοιμηθεί ή που ζεσταινόταν και δεν ανοίξατε εγκαίρως το κλιματιστικό.
Προσφέρετε υποστήριξη
Πείτε στη σύντροφό σας ότι είστε εκεί για ό,τι σας χρειαστεί. Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή της. Λόγια κατανόησης, συμπαράστασης και ενθάρρυνσης μπορεί να ενισχύσουν την ψυχολογία της.
Μην το παίρνετε προσωπικά
Είναι καλό και για τους δύο σας να συνειδητοποιήσετε ότι η αναστάτωση που νιώθει η γυναίκα για τις αλλαγές στο σώμα της, για την έλλειψη ερωτικής διάθεσης ή για τις συναισθηματικές εναλλαγές, στην ουσία δεν έχουν να κάνουν με το πόσο σας αγαπάει ή σας θέλει. Συντελούνται μεγάλες αλλαγές στον οργανισμό της, στις ορμόνες της και χρειάζεται υπομονή και να θυμάστε ότι αυτή η δύσκολη περίοδος, θα περάσει.
Εξερευνήστε εναλλακτικές στη σεξουαλική επαφή
Στην εμμηνόπαυση μία γυναίκα είναι πιθανό να μην νιώθει σεξουαλική επιθυμία, να μην έχει έντονη σεξουαλική ορμή (λίμπιντο) λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό της. Είναι καλό να γνωρίζετε τι μπορεί να της συμβαίνει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί:
• Η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνει την διείσδυση άβολη ή επώδυνη.
• Οι νυχτερινές εφιδρώσεις επηρεάζουν τον ύπνο και κατά συνέπεια την ενέργεια και τη διάθεση για σεξ
• Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις μπορεί να την κάνουν να αισθάνεται υπερβολικά πιεσμένη
Βοηθήστε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Η άσκηση ανακουφίζει από κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Προτείνετε να περπατήσετε μαζί, παραδείγματος χάριν. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειές σας όταν περνάτε χρόνο μαζί. Θα μπορούσατε να μαγειρέψετε ένα ωραίο δείπνο μαζί, αντί να βγείτε για ένα ποτό. Απλές κινήσεις, όπως ένα ποτήρι δροσερό νερό όταν ιδρώνει τη νύχτα, δείχνουν ότι νοιάζεστε.
Υπάρχουν θεραπείες
Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής της γυναίκας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθεί τα συμπτώματα. Μπορείτε να προτρέψετε τη σύντροφό σας να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να συζητήσει μαζί τους θεραπευτικές επιλογές, όπως η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ερωτική σας ζωή. Εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ψυχολογικές μεταπτώσεις, μπορείτε να τη συμβουλεύσετε να συναντήσει έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Ζητήστε βοήθεια
Εάν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε αυτές τις αλλαγές, ζητήστε βοήθεια από γιατρό, φίλους, ομάδα υποστήριξης, ειδικό ψυχικής υγείας που έχει εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Η συμβουλευτική ζευγαριών μπορεί να είναι μία λύση για εσάς. Μην το περνάτε μόνος σας.
Μην ξεχνάτε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος που θα περάσει και η σύντροφός σας θα έχει και πάλι ερωτική επιθυμία, θα βάλει και πάλι το κλιματιστικό σε λογική θερμοκρασία, θα είναι πιο σταθερή συναισθηματικά. Μέχρι τότε, κατανόηση, ενσυναίσθηση, υπομονή και στήριξη της συντρόφου σας μέχρι να δοθούν λύσεις από ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν και εκείνη και εσάς.