Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Inserm και το Ινστιτούτο Curie αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να μειώσει τα έντονα συμπτώματα των δερματικών αλλεργιών. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και του Ινστιτούτου Curie.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι άτομα με δερματικές αλλεργίες που αποφεύγουν ορισμένα λαχανικά, ιδιαίτερα το μπρόκολο και το λάχανο, ενδέχεται να επιδεινώνουν την κατάστασή τους. Ήταν ήδη γνωστό ότι οι δερματικές αλλεργίες προκαλούνται από ακατάλληλες ανοσολογικές αντιδράσεις σε περιβαλλοντικές ενώσεις και ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνδέεται με παράγοντες όπως η διατροφή.
Στη νέα αυτή έρευνα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις ενώσεις τροφίμων που δρουν σε ένα μόριο που υπάρχει στο σώμα, που ονομάζεται «υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων» (AhR). Τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στα λεγόμενα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.
Η έρευνα έδειξε ότι η απουσία αυτών των θρεπτικών συστατικών σε ποντίκια σχετιζόταν με αύξηση της κατάστασης φλεγμονής στο δέρμα και επιδείνωση της δερματικής αλλεργίας, κάτι που δεν συνέβαινε στα ποντίκια που είχαν λάβει δίαιτα που περιείχε αυτές τις ενώσεις.
Πώς εξηγούνται οι βιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούνται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά
Όταν τα θρεπτικά συστατικά απουσιάζουν, οι ερευνητές παρατήρησαν στην επιδερμίδα των ποντικών μια υπερπαραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται TGF-beta.
Αυτή η υπερπαραγωγή διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία μιας κατηγορίας ανοσοκυττάρων, των κυττάρων Langerhans, που υπάρχουν αποκλειστικά στο δέρμα και λειτουργούν ως «ρυθμιστής των δερματικών ανοσολογικών αποκρίσεων».
«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε σε δελτίο τύπου η Elodie Segura, ερευνήτρια του Inserm και επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Curie.