Δερματικό επίθεμα στέλνει στοιχεία για τον καρκίνο σε smartphone

Ένα νέο επιστημονικό επίτευγμα κατάφεραν επιστήμονες στην Ταϊβάν, οι οποίοι δημιούργησαν ένα δερματικό επίθεμα που παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου, που έχει προκαλέσει ο καρκίνος.

Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξαν ένα δερματικό επίθεμα που μπορεί να παρακολουθεί το μέγεθος ενός όγκου, που έχει προκαλέσει ο καρκίνο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano, παρουσιάζοντας τα οφέλη που μπορεί να έχει αυτό το καινοτόμο επίθεμα.

Μερικοί όγκοι αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, οι οποίοι συνήθως αντιμετωπίζονται με φάρμακα ή και με ακτινοθεραπεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά το μέγεθος του όγκου για να διαπιστώσουν αν οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε συγκεκριμένες εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία.

Οι επιστήμονες στην Ταϊβάν ανέπτυξαν έναν πολύ πιο απλό τρόπο για να γίνονται αυτές οι μετρήσεις – με ένα δερματικό επίθεμα που προσαρμόζεται στο μέγεθος του όγκου και, το πιο εντυπωσιακό, είναι πως μεταδίδει αυτά τα δεδομένα, μέσω ειδικού λογισμικού, απευθείας στο smartphone. Το επίθεμα περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ένα «ελαστικό αυτοκόλλητο, που μπορεί να συμμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά ενός όγκου και χρησιμεύσει ως συσκευή παρακολούθησης».

Το πλαστικό αυτό επίθεμα είναι εμποτισμένο με νανοσωματίδια των 100 νανόμετρων, κατασκευασμένα από άφνιο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, το αυτοκόλλητο μετατοπίζεται για να προσαρμοστεί στο νέο του μέγεθος, αλλάζοντας τη διάταξη των νανοσωματιδίων και επομένως τις ηλεκτρικές ιδιότητες του υλικού. Αρχικά δοκιμάστηκε σε ποντίκια με όγκους σε μέγεθος κόκκου ρυζιού και διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να παρακολουθεί με ακρίβεια το μέγεθος του όγκου για έως και επτά ημέρες.

Ο Parag Mallick στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, χωρίς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα ενός τέτοιου επιθέματος στην παρακολούθηση των θεραπειών κατά του καρκίνου, υποστηρίζει ότι, επειδή αφορά μόνο τους όγκους που προκαλεί ο καρκίνος και βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, δεν θα ήταν αποτελεσματικό για όγκους που βρίσκονται βαθύτερα μέσα στο σώμα και γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να γίνει κάποιος επανασχεδιασμός.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::