Συχνά πιστεύουμε ότι τα δημητριακά είναι μια υγιεινή και καλή επιλογή για το πρωινό μας. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να τα αποφεύγουμε στην αρχή της ημέρας.
Τα δημητριακά είναι μια δημοφιλής και γρήγορη λύση για το πρωινό. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι ένα μπολ δημητριακών είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα σημαντικό γεγονός: τα δημητριακά περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων. Μια τυπική μερίδα επεξεργασμένων δημητριακών έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης, σύμφωνα με την American Heart Association.
Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα αγαπημένα είδη πρωινού είναι γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα περισσότερα δημητριακά με ζάχαρη δεν περιέχουν τα δύο πράγματα που σας χορταίνουν και και σας χαρίζουν ενέργεια μετά το φαγητό: πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η έλλειψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών είναι ένας λόγος να μην τρώτε δημητριακά με ζάχαρη.
Η εξέλιξη των δημητριακών
Τα δημητριακά είναι μια νέα προσθήκη στην ανθρώπινη διατροφή που χρονολογείται πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι οι πρόγονοί μας έτρωγαν μια διατροφή με σχεδόν αποκλειστικά ζωικό κρέας για σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η πρόσφατη αλλαγή από τα λιπαρά κρέατα στα δημητριακά με ζάχαρη δημιούργησε πρόβλημα σε βασικές μεταβολικές διεργασίες που εξελίχθηκαν ανά τους αιώνες.
Διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιά, αυτά ονομάζονται «ασθένειες του πολιτισμού» επειδή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στις παραδοσιακές κοινωνίες που κατανάλωναν πρωτεΐνες. Κάθε μία από αυτές τις ασθένειες έχει τη ρίζα της σε μεταβολικές διαταραχές και χρόνια φλεγμονή.
Η αλήθεια είναι ότι τα γονίδια και η φυσιολογία μας, που είναι σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνα των προγόνων μας κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, διατηρούν τις βασικές μεταβολικές διεργασίες που βελτιστοποιούνται από μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Ωστόσο, στις μέρες μας, τα γονίδιά μας λειτουργούν σε εσωτερικά και εξωτερικά περιβάλλοντα που είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα για τα οποία είχαμε σχεδιαστεί. Τρώμε σκουπίδια, αγχώνουμε, δεν κουνιόμαστε. Άρα αρρωσταίνουμε. Το να κόψετε τα δημητριακά είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε την υγεία και την ευεξία σας!
Τι προβλήματα προκαλούν τα δημητριακά με ζάχαρη
Η επιστήμης μίλησε: η κατανάλωση δημητριακών μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμες ασθένειες και διαταραχές, όπως:
- Υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων του εντέρου
- Έκθεση σε αντι-θρεπτικά συστατικά που αναστέλλουν την απορρόφηση ζωτικών θρεπτικών συστατικών
- Φθορά στα δόντια
- Παχυσαρκία
- Ορμονικές ανισορροπίες
- Έκθεση σε μυκοτοξίνες
- Ασταθής διάθεση
- Καρδιακή νόσο
- Φλεγμονή
Γιατί δεν πρέπει να τρώμε δημητριακά;
Τα περισσότερα δημητριακά δεν περιέχουν φυτικές ίνες (ή περιέχουν ελάχιστες). Ένα άτομο θα πρέπει να φάει 10 μπολ Cheerios για να πάρει τις φυτικές ίνες που συνιστώνται για έναν ενήλικα ημερησίως.
Η επεξεργασία των δημητριακών τα κάνει πιο νόστιμα αλλά επηρεάζει την υγεία μας. Τα θρεπτικά συστατικά του σιταριού βρίσκονται στο περίβλημα, απομακρύνοντας το περίβλημα αφαιρούνται όλα τα πολύτιμα συστατικά του. Τελικά μένει το ενδόσπερμα το οποίο αλέθεται για να γίνει το αλεύρι και αποτελείται κυρίως από άμυλο και γλουτένη. Αυτό που μένει στο τέλος – στην ουσία δεν έχει απολύτως καμία διατροφική αξία. Επιπλέον, ορισμένες τεχνικές επεξεργασίας έχουν αποδειχθεί ότι υποβαθμίζουν τα φυσικά αντιοξειδωτικά και μειώνουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Επίσης, η απορρόφηση των σακχάρων είναι τόσο γρήγορη που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο στο αίμα αυξάνοντας την πείνα, την υπερκατανάλωση τροφής και τον κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.
Τι γίνεται αν σας αρέσουν τα δημητριακά;
- Προσθέστε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες στο μπολ σας για να νιώθετε χορτάτοι για ώρες μετά το πρωινό.
- Αντί να φάτε ένα μπολ δημητριακών με γάλα, πασπαλιστείς τα δημητριακά πάνω από ένα μπολ γιαούρτι με 2% λιπαρά. Το γιαούρτι έχει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, που προκαλούν κορεσμό.
- Προσθέστε μερικά φρέσκα φρούτα για να τα ενισχύσετε με φυτικές ίνες.
- Αν προτιμάτε τα δημητριακά με γάλα ρίξτε και κομμένα φρούτα. Ακόμη και η κατανάλωση ενός βραστού αυγού για πρωτεΐνη θα κάνει όλη τη διαφορά.
- Τέλος, δοκιμάστε δημητριακά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η περιεκτικότητα του προϊόντος σε φυτικές ίνες να είναι τουλάχιστον 3γρ. ανά 100γρ. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό ολικής άλεσης (πχ μεγαλύτερο από 42%), τόσο το καλύτερο, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης για ακόμη περισσότερα οφέλη. Θα χορτάσετε, χωρίς όλα τα πρόσθετα σάκχαρα που σας επιβαρύνουν.