Δικό του σύστημα απώλειας βάρους διαθέτει το ανθρώπινο σώμα

Ο οργανισμός μας μιμείται τα φάρμακα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες ή οι επιστήμονες “αντέγραψαν” τις ανθρώπινες λειτουργίες τελικά;

Το 2023, το περιοδικό Science ανέδειξε τα δημοφιλή φάρμακα Ozempic, Wegovy και Mounjaro για την απώλεια βάρους, ως το επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς. Τα εν λόγω φάρμακα μιμούνται mια ορμόνη του εντέρου, την GLP-1 και αρχικά αναπτύχθηκαν για τον διαβήτη πριν από 20 χρόνια. Τα συγκεκριμένα φάρμακα στοχεύουν σε ρυθμιστικές οδούς που εμπλέκονται τόσο στην παχυσαρκία όσο και στον διαβήτη.

Ο Κριστοφερ Ντάμαν, Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μελετά τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζουν την υγεία. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το ανθρωπινο σώμα παράγει φυσικές εκδοχές αυτών των φαρμάκων – γνωστές και ως ορμόνες ινκρετίνης – στο έντερο. Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων βοηθούν στη ρύθμιση αυτών των ορμονών. Ωστόσο τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο είναι το κλειδί για την ενορχήστρωση αυτής της διαδικασίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::