Οι εργαζόμενοι που περνούν δέκα ή περισσότερα χρόνια σε μια θέση καθιστικής εργασίας αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Η λίστα των προβλημάτων περιλαμβάνει από την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως τη μείωση της παραγωγής ινσουλίνης, παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η συχνή ακινησία κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα. Το κλειδί για πρόληψη είναι η συχνή αλλαγή θέσης και η αποφυγή μακροχρόνιων περιόδων καθίσματος, προσαρμογή που μπορεί να μειώσει τους κινδύνους και να βελτιώσει την υγεία γενικότερα.
Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιοι ασθενείς που διακομίζονται στο νοσοκομείο με δημιουργία θρόμβου αίματος σε φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στα πόδια, ήταν εργαζόμενοι γραφείου, οι οποίοι περνούσαν ατέλειωτες ώρες γράφοντας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει, πως τα πληκτρολόγια των κομπιούτερ είναι φορείς βακτηρίων σε επίπεδα έως και 150 φορές πάνω από τα επιτρεπτά – χώρια που συνήθως είναι πιο μολυσμένα και από αυτά τα καθίσματα στις τουαλέτες, αφού όλοι μας απολυμαίνουμε την τουαλέτα αλλά τα κομπιούτερ μας ποτέ! Τι πρέπει να κάνετε; Το προφανές: να καθαρίζετε συχνά το πληκτρολόγιο, το ποντίκι, το τηλέφωνο και την επιφάνεια γραφείου.
Συνεπώς, φροντίστε να σηκώνεστε συνέχεια από τη θέση σας και να μην υπερθερμαίνετε τους κλειστούς χώρους όπου εργάζεστε, ζείτε ή μετακινείστε.
Επίσης, ένας στους δύο εργαζόμενους γραφείου υποφέρουν από πόνο στη μέση εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος. Όταν είμαστε διαρκώς σκυμμένοι προς τα εμπρός, κάποιοι μυς δυναμώνουν πολύ και πολλοί άλλοι εξασθενούν. Το επακόλουθο; Καμπούριασμα και αυξημένη περίμετρος μέσης. Παράλληλα, η πολύωρη ακινησία σε μία καρέκλα, έχει ως συνέπεια να χάνουν οι γλουτοί τον τόνο και τη δύναμή τους.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι όταν κοιτάμε συνεχώς την οθόνη του κομπιούτερ, τα μάτια κουράζονται, ενώ έρευνα έδειξε πως το να κοιτάμε την οθόνη επί πάνω από 9 ώρες την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος.