Δράση του Υπ. Υγείας στρέφεται κατά του φαινομένου των αυτοτραυματισμών σε νέους

Η δράση του Υπουργείου Υγείας, ενταγμένη στο πρόγραμμα «Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού», στοχεύει στη δημιουργία μιας βάσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυτοτραυματισμών στη χώρα μας και στην ίδρυση Κοινοτικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), υπογεγραμμένη από τους Αδ. Γεωργιάδη, Ειρ. Αγαπηδάκη και Νικ. Παπαθανάση, προωθεί μια σειρά δράσεων που εστιάζουν σε σοβαρά και ευαίσθητα θέματα, επηρεάζοντας την υγεία των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους.

Αυτή η δράση περιλαμβάνει επίσης την αποστιγματοποίηση της εμμήνου ρύσεως και την αντιμετώπιση της φτώχειας περιόδου, καθώς και την ανάπτυξη μιας βάσης για την καταπολέμηση των αυτοτραυματισμών στη χώρα μας.

Η δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο εντάσσεται στο πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. Η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2025.

Μη αυτοκτονικοί τραυματισμοί

Στη δέσμη ενεργειών που περιγράφει η ΚΥΑ περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός της οργάνωσης και λειτουργίας Πρότυπου Κοινοτικού Κέντρου για την ενημέρωση, επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση και θεραπευτική αντιμετώπιση του φαινομένου των μη αυτοκτονικών αυτοτραυματισμών σε νέους.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Ο σχεδιασμός και η συγκρότηση επιστημονικής ομάδας,
  2. η δημιουργία εργαλείων, φορμών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων,
  3. η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την επιμόρφωση/ενημέρωση επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και άλλων φορέων με σκοπό την αναγνώριση/αντιμετώπιση και παραπομπή,
  4. η επιμόρφωση/ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών στον τομέα της υγείας για τη λειτουργία του κέντρου.

Σε ό,τι αφορά στη σύσταση και λειτουργία του Πρότυπου Κοινοτικού Κέντρου, προβλέπονται:

  1. Η σύσταση και θεσμοθέτηση της λειτουργίας του κέντρου,
  2. η εξασφάλιση κτιριακών υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία του κέντρου,
  3. η παροχή διοικητικής υποστήριξης και συντονισμού για τη λειτουργία του κέντρου,
  4. η ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την παροχή υπηρεσιών δια ζώσης και εξ αποστάσεως αλλά και για την ψηφιακή καταχώρηση δεδομένων με σκοπό τη διαχείριση περιπτώσεων,
  5. η παροχή επιστημονικής εξωτερικής εποπτείας και
  6. η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::