Δραματική αύξηση θανάτων λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ

Σχεδόν σοκαριστική είναι η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με το αλκοόλ στις ΗΠΑ και μάλιστα ο ρυθμός με τον οποίο οι γυναίκες πεθαίνουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται ταχύτερα από των αντρών.

Μεταξύ 2016 και 2021 ο μέσος αριθμός θανάτων από υπερβολική χρήση αλκοόλ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 40.000 [29%], σε  178.000 ανα έτος, ανέφερε ομάδα του Centers for Disease Control and Prevention.

Ο ρυθμός αύξησης φαίνεται να επιταχύνεται,. Μεταξύ 2016 και 2019, οι θάνατοι στους οπαίους το αλκοόλ ήταν παράγοντας αυξήθηκαν κατά 5%, αλλά μεταξύ 2018 και 2021 αυξήθηκαν κατά 23%.

Οι άντρες συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους από το αλκοόλ σε μεγαλύτερους αριθμούς.

Όμως ο ρυθμός με τον οποίο οι γυναίκες πεθαίνουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται ταχύτερα από των αντρών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι θάνατοι από υπερβολική χρήση αλκοόλ στις γυναίκες αυξήθηκαν κατά 35%, έναντι αύξησης 27% στους άντρες.

Tα στοιχεία εξέτασαν θανάτους που συνδέονταν άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ-όπως αλκοολική νόσο ήπατος ή δηλητηρίαση-καθώς και πιο έμμεσα αίτια όπως τον ρόλο της μεγάλης κατανάλωσης στην καρδιοπάθεια και στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διάφοροι παράγοντες μπορούν να ευθύνονται, όπως διεύρυνση της πρόσβασης στο αλκοόλ που έγινε κατά τα lockdown.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::