Δωρεάν εξετάσεις για 4 τύπους καρκίνου τον Μάρτιο

Στην εφαρμογή δωρεάν εξετάσεων για τη διάγνωση πέντε σοβαρών νοσημάτων σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού προχωρά τον Μάρτιο το Υπουργείο Υγείας.

Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω ειδικών δωρεάν προληπτικών προγραμμάτων -τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του Tαμείου Aνάκαμψης- αφορούν τέσσερις τύπου καρκίνου (του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του δέρματος), αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν και θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα προγράμματα αυτά έχουν εξαγγελθεί ξανά στο παρελθόν μέσω του προγράμματος “Απόστολος Δοξιάδης” και η υλοποίησή τους έχει καθυστερήσει σημαντικά, αυτή τη φορά, το Υπουργείο Υγείας δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει.

Οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αρχικά από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και στη συνέχεια εντός του 2024 θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ασθένειες.

Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα για τις δωρεάν εξετάσεις.

1) Προληπτικά τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Από τον επόμενο μήνα θα αποσταλούν ομαδικά 2,5 εκατομμύρια SMS, ενώ για τη διενέργεια των εξετάσεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικό παραπεμπτικό.

  • σε γυναίκες 21 – 30 ετών για τον δωρεάν έλεγχο με τεστ ΠΑΠ
  • σε γυναίκες 30 – 56 ετών για τεστ HPV DNA.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ε. Αγαπηδάκη σε συνέδριο για τον Καρκίνο, για τον διαγνωστικό έλεγχο των γυναικών στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη τεχνική της αυτο-δειγματοληψίας, ή αλλιώς self- sampling.

2) Προληπτικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τον Ιούνιο θα σταλούν SMS για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, σε 3,8 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει δωρέαν τεστ αυτοδιάγνωσης, μετά από προτροπή και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρώπης, συγκεκριμένα, συνέστησε σε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω αυτοεξέτασης.

Όπως αναφέρεται, «ο έλεγχος θα πρέπει αφορά όλους τους πολίτες μεταξύ 50 και 74 ετών και το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του είναι η αυτοεξέταση ανίχνευσης μικρό-αιμορραγίας στα κόπρανα ή άλλες νεότερες εξετάσεις εάν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικότερες».

3) Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα που αποτελεί τη νούμερο 1 αιτία θανάτου στην Ελλάδα και θα αφορά στις ηλικίες 50 έως 70 ετών. Θα γίνεται δωρεάν αξονική τομογραφία με χαμηλή δόση ακτινοβολίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου έχει δρομολογηθεί με τη συνεργασία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και “θα είμαστε μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που θα κάνει αυτό το πρόγραμμα, σε ανθρώπους που είναι σε υψηλό κίνδυνο”, σημείωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

4) Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του δέρματος

Τον μήνα Ιούνιο ξεκινά και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του δέρματος με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, αναμένεται να αποσταλούν SMS σε πολίτες που εκτελούν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους και είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Πρόκειται για γεωργούς, κτηνοτρόφους, οικοδόμους κ.α.

5) Προληπτικός έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

Συγκεκριμένα, θα υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις ασθενείς που έχουν στεφανιαία νόσο ή καταγεγραμμένα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::