Ένα αμινοξύ που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει φυσικά περιέχουν τα μανιτάρια σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Αυτό το αμινοξύ, που εντοπίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα στους ανθρώπους με άνοια, βοηθά στην εξάλειψη του ρίσκου ελαφριάς γνωσιακής φθοράς.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης συνομίλησαν με περισσότερους από 600 Κινέζους άνω των 60 ετών, σε διάστημα 6 χρόνων, για τη διατροφή και την υγεία τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε κάποια τεστ για να δουν πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός τους και να λάβουν μία ‘αξιολόγηση άνοιας’. Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερο από 2 μερίδες μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ελαφριά γνωσιακή φθορά. Μπορεί η ποσότητα να μας ακούγεται πολλή, αλλά οι ερευνητές μας ενημερώνουν ότι και μία μικρή μερίδα παραμένει ωφέλιμη για την υγεία μας.
‘Αυτός ο συσχετισμός προκαλεί έκπληξη και είναι ενθαρρυντικός’, είπε ο Φενγκ Λέι, ένας από τους ερευνητές. ‘Φαίνεται ότι ένα και μόνο συστατικό μπορεί να έχει δραματική επίδραση στη γνωσιακή αλλαγή. Αν και οι άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο (MCI) μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καθημερινές δραστηριότητες, αλλά οι πνευματικές τους ικανότητες είναι χειρότερες από ό,τι θα αναμενόταν στην ηλικία τους.
Υπάρχει ένα συστατικό, η εργοθειονείνη, που είναι μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να το συνθέσουν από μόνοι τους. Η βασική πηγή απόκτησής του είναι τα μανιτάρια. Υπάρχουν και άλλες ουσίες μέσα στα μανιτάρια, που διεγείρουν την ανάπτυξη των νεύρων και είναι ωφέλιμα. Συνεπώς, αποτελεί απαραίτητη τροφή εάν θέλουμε να συνδυάσουμε την ισορροπημένη δίαιτα με πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας.