Ας ξεκινήσουμε με μια βασική αρχή: Δεν υπάρχουν τροφές που από μόνες τους παχαίνουν ή δεν παχαίνουν. Έτσι, το παγωτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε απόλυτα υγιεινή ούτε ανθυγιεινή επιλογή. Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί αυτό ισχύει!
Αν ζητούσατε από κάποιον να περιγράψει το παγωτό, το «υγιεινό» πιθανότατα δεν θα ήταν η πρώτη λέξη που θα ανέφερε – εκτός αν μιλάμε για ένα παιδί που λατρεύει το παγωτό!
Ωστόσο, σύμφωνα με το τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ, αυτό το παγωμένο επιδόρπιο έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Το 2018, ο διδακτορικός φοιτητής του Χάρβαρντ, Andres Ardisson Korat, κατέληξε σε ένα παράξενο συμπέρασμα κατά τη διάρκεια της έρευνάς του: σε άτομα με διαβήτη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού παγωτού καθημερινά συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως ανέφερε στο The Atlantic.
Αυτή η ανακάλυψη ξάφνιασε τους ερευνητές του Χάρβαρντ, καθώς δεν φαινόταν λογικό. Πώς θα μπορούσε ένα γλυκό γεμάτο ζάχαρη να έχει τέτοια θετικά αποτελέσματα;
«Υπάρχουν λίγες εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα», έγραψε ο Ardisson Korat στη διατριβή του για το «απροσδόκητο» του εύρημα.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μπερδεύονται με τα ευρήματα του Ardisson Korat. «Ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχω απάντηση σε αυτό», δήλωσε στο The Atlantic ο Mark A. Pereira, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Η διατροφική ομάδα του Χάρβαρντ συνέχισε την αναζήτησή της για να βρει απαντήσεις. Σε διάστημα αρκετών ετών, οι ερευνητές μελέτησαν προηγούμενες έρευνες, εξέτασαν νέες υποθέσεις και πραγματοποίησαν δεκάδες δοκιμές. Η μελέτη του Ardisson Korat δεν ήταν η πρώτη που είχε δώσει τέτοια αποτελέσματα.
Κατά τη δεκαετία του 1980, οι ερευνητές του Χάρβαρντ άρχισαν να συλλέγουν «ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων» και ιατρικά δεδομένα από χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η πρώτη μελέτη παρατήρησης του πανεπιστημίου για τον διαβήτη τύπου 2 και τα γαλακτοκομικά δημοσιεύτηκε το 2005 — βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1986 και 1998. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
«Η μείωση του κινδύνου σχετιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά», εξήγησε ένα δελτίο ειδήσεων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με το The Atlantic.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες άπαχου ή χαμηλών λιπαρών γάλακτος την ημέρα παρουσίασαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Οι άνδρες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες παγωτού την εβδομάδα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η θεωρία έχει υποστηριχθεί ακόμη και από «στοιχεία του πραγματικού κόσμου». Ο Άντονι Χάουαρντ-Κροου, YouTuber και διαδικτυακός προπονητής, έχασε 32 κιλά και είδε βελτιώσεις στο αίμα του αφού κατανάλωνε μόνο παγωτό και συμπληρώματα πρωτεΐνης για 100 ημέρες. Όμως η διαδικασία δεν ήταν ευχάριστη.
«Αυτή η δίαιτα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πιο άθλια περιπέτεια δίαιτας που έχω ξεκινήσει ποτέ», είπε ο Howard-Crow στο περιοδικό Men’s Health.
Κατά τη διάρκεια περίπου μιας δεκαετίας, μια ντουζίνα μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα. Ενώ τα αποτελέσματα συνεχίζουν να μπερδεύουν τους ερευνητές, δεν έχει ωστόσο ακόμη αποδειχθεί ότι είναι λάθος.
Υπάρχει πολλή επιστήμη που εμπλέκεται και, αν οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το παγωτό έχει οφέλη για την υγεία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το… πιστέψουμε!