Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για τα απειλητικά είδη κουνουπιών

Εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται τα απειλητικά για την υγεία μας είδη κουνουπιών εξέδωσε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές όπου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου (σε ανθρώπους ή ζώα) ή κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια ή κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές (δηλαδή περιοχές με παρουσία ικανών διαβιβαστών ελονοσίας – Ανωφελών κουνουπιών).

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον εντοπισμό των σημαντικότερων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες – πρόσφυγες από χώρες ενδημικές νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (όπως ελονοσίας).

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να εκτιμάται ο κίνδυνος έξαρσης επιδημικών φαινομένων συναρτήσει των εντομολογικών, επιδημιολογικών, μετεωρολογικών και λοιπών στοιχείων, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Σε σχέση με τα είδη κουνουπιών που αναπτύσσονται στη χώρα μας, επισημαίνεται πως το αστικό περιβάλλον, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, είναι ιδανικό για την ανάπτυξη κουνουπιών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::