Επιδημία κοκκύτη στην Κροατία – 1000 κρούσματα φέτος

Την μεγαλύτερη επιδημία της εδώ και 43 χρόνια ζει το τελευταίο διάστημα η Κροατία, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1000 κρούσματα.

“Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

Διακρίνονται 3 στάδια της νόσου:

Το πρόδρομο ή καταρροϊκό που διαρκεί 1-2 εβδομάδες, κατά τις οποίες ο ασθενής έχει καταρροϊκά φαινόμενα και άτυπο ερεθιστικό ξηρό βήχα, αρχικά νυκτερινό.

Το παροξυσμικό που διαρκεί 1-6 εβδομάδες και ο βήχας γίνεται προοδευτικά εντονότερος, επέρχεται κατά παροξυσμούς και παίρνει σπασμωδικό (κοκκυτικό) χαρακτήρα. Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή επέρχονται κατά την ίδια εκπνοή πολλές βηχικές ώσεις, τις οποίες ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή (εισπνευστικός συριγμός). Ο παροξυσμός περιλαμβάνει επεισόδια βήχα που διαδέχονται το ένα το άλλο με αυξανόμενη ένταση που συχνά τελειώνουν με εμετό. Στην αιχμή των παροξυσμών του βήχα προκαλείται άπνοια που οδηγεί σε κυάνωση, η οποία παρέρχεται μετά από εισπνευστικό συριγμό.

Το στάδιο της αποδρομής που διαρκεί 2-3 εβδομάδες και οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότεροι και αραιότεροι και τελικά σταματούν. Ο πυρετός κατά τη διάρκεια της νόσου όταν υπάρχει είναι συνήθως ήπιος.

Οι επιπλοκές είναι συχνότερες στα βρέφη και εξασθενημένα παιδιά και αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Η συχνότερη επιπλοκή είναι η δευτεροπαθής πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου” αναφέρει ο ΕΟΔΥΥ. 

Κέντρα ελέγχου έχουν συσταθεί για να ανασχεθεί η εξάπλωση της νόσου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επιβεβαιωμένοι θάνατοι από την ασθένεια, την οποία οι ενήλικες υπό κανονικές συνθήκες περνούν ελαφρά, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για νεογέννητα και μωρά.

Υγειονομικοί αποδίδουν το φαινόμενο εν μέρει στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::