Επιστήμονες είναι κοντά στην ανάπτυξη μιας «καθολικής» ομάδας αίματος

Μια ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας “καθολικής” ομάδας αίματος έκαναν ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και το Πανεπιστημίου Λούντ στη Σουηδία. Αυτή είναι πως ορισμένα ένζυμα όταν αναμιγνύονται με ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορούν να απομακρύνουν συγκεκριμένα σάκχαρα που αποτελούν τα αντιγόνα Α και Β στις ανθρώπινες ομάδες αίματος ΑΒΟ.

Συγκεκριμένα, τα ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια φέρουν ειδικές πολύπλοκες δομές σακχάρων (αντιγόνα) που καθορίζουν τις τέσσερις ομάδες αίματος ΑΒΟ Α, Β, ΑΒ και Ο. Τα αντιγόνα αυτά ελέγχουν τη συμβατότητα μεταξύ δοτών και ληπτών για την ασφαλή μετάγγιση αίματος και τη μεταμόσχευση οργάνων. Το αίμα του δότη ελέγχεται για δείκτες ασθενειών και για τις κύριες ομάδες αίματος. Στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για έως και 42 ημέρες.

Πώς θα βοηθήσει αυτό την επιστήμη

«Για πρώτη φορά, τα νέα κοκτέιλ ενζύμων δεν αφαιρούν μόνο τα αντιγόνα Α και Β, αλλά και εκτεταμένες παραλλαγές που προηγουμένως δεν είχαν αναγνωριστεί ως προβληματικές για την ασφάλεια των μεταγγίσεων. Βρισκόμαστε κοντά στην παραγωγή αίματος ομάδας Β, ενώ διερευνούμε το πώς να μετατρέψουμε την πιο σύνθετη ομάδα Α. Τώρα, εστιάζουμε στη βελτίωση των ενζύμων μας ώστε να επιτύχουμε τον τελικό στόχο της καθολικής ομάδας αίματος», ανέφερε ο καθηγητής Μάερ Αμπού Χατσέμ, επικεφαλής της μελέτης, όπως αναφέρει το Nature.

Σημειώνεται πως η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και λόγω του ότι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε ιατρικές διαδικασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος.

Η επιτυχής μετατροπή των ομάδων αίματος Α ή Β σε ΑΒΟ μπορεί να λύσει τα προβλήματα που συνδέονται με την αποθήκευση των τεσσάρων διαφορετικών ομάδων αίματος. Επιπλέον, η ανάπτυξη μιας «καθολικής» ομάδας αίματος θα οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς ενώ παράλληλα, θα μειώσει τη σπατάλη των αποθεμάτων αίματος που κοντεύει να λήξει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::